Václav Klaus a jeho tradiční mimika ala studený psí čumák

Václav Klaus a jeho tradiční mimika ala studený psí čumák Zdroj: Adam Kolář

Kdo chce vidět australské klimatology mrtvé? Že by Václav Klaus?

Někteří přední australští klimatologové museli být přesunuti do bezpečí poté, co několik z nich obdrželo výhrůžné dopisy či telefonáty. To vše se rozpoutalo poté, co se v televizi objevil spot s oscarovou herečkou Cate Blanchettovou, která jménem klimatologů nabádá veřejnost, že jsou nutné změny.

Jedna změna především. Tým australských klimatologů varuje, že do deseti let se má hladina moře u Austrálie zvednout o jeden metr. Varují proto, že je třeba s tímto faktem něco dělat a nejlépe omezit karbonové emise. K podpoře tohoto nápadu získali i přízeň Cate Blanchettové, jež v televizním spotu otevřeně nabádá, aby se fabriky i jednotlivci, již produkují příliš emisí, zdanili větší sumou. De facto, čím více emisí, tím větší daně.

 

Pro ekologicky smýšlející mozek je to nápad skvělý. Jenže, jak se ukázalo, většina Australanů překvapivě takto nesmýšlí. Zjevně se jako Američané těžce budou vzdávat velkoobjemových vozidel, překlimatizovaných obchodních center, či dokonce modernizace svých fabrik. Proto také vyrazili na menší protesty. V Sydney se sešlo kolem osmi tisíc demonstrantů. V Melbournu už jich bylo kolem deseti tisíc. To by ještě ušlo. Jde o to, že pro karbonovou daň je pouhých 38 % Australanů.

 

 

Teď visí ve vzduchu jedna otázka. Kdo stojí za výhrůžkami smrti, které obdrželi australští klimatologové? Je známo, že v brzké době se má do Austrálie chystat náš pan prezident Václav Klaus. Je také známo, že australská strana, včetně premiérky Julie Gillardové, není na Klause vůbec zvědavá. Upozornila Hrad dopředu, že Klaus není nijak vítán, a pokud přece jen dorazí, má počítat s chladným přijetím. To vše proto, že Klaus kritizuje a popírá globální změny v klimatu za příčiny člověka.

 

Že by tedy ty výhrůžky přicházely z Hradu? Kdyby se panu prezidentovi podařilo klimatology zneškodnit, euforie z jejich teorie by tím jistě brzy opadla a Václav Klaus by se místo chladného přijetí dočkal příjemné, klimatické změny ze strany australské diplomacie.