Lukashenko

Lukashenko Zdroj: Aquamber / CC BY-SA

Psal o Lukašenkových lágrech, teď je zakouší na vlastní kůži

Lukašenko mučí, psal v březnu reportér nejčtenějšího polského deníku Gazeta Wyborcza Andrzej Poczobut. Popsal totiž zkušenosti opozičního kandidáta na prezidenta Aleśe Michalewicze.

Ten na tajné tiskové konferenci přítomným novinářům povyprávěl, jak týrá běloruská KGB vězně, jak z nich vytlouká doznání. Jak je nutí je stát nahé s roztaženýma nohama, s rukama zdviženýma. Jak jim znemožňují spát. Jak nemají šanci promluvit se svým advokátem.

 

Zatímco Aleśe Michalewiczovi se povedlo Bělorusko opustit a posléze získal azyl v Česku, do vězení se dostal reportér a otec dvou malých dětí Andrej Poczobut. Lukašenkovy lágry tedy zakouší na vlastní kůži.

 

 

Poprvé byl zadržen 19. prosince, v den kdy milice brutálně zasáhla proti demonstrantům, kteří se v centru Minsku sešli na protest proti zfalšování výsledků prezidentských voleb. Tehdy byl propuštěn, dostal však vysokou pokutu, za to, že reportoval do Polska z místa dění. Od té chvíle se s běloruskou KGB začal potkávat častěji, na výsleších, během jednoho z nich jej zbili, jiný se protáhl na patnáct dní. Tím však represe neskončily. Poczobut je od dubna za mřížemi znova, tentokrát už víc než padesát dní. Důvodem je osm článků a dva internetové komentáře, „znevážil“ prý diktátora, za nactiutrhání prezidenta mu hrozí až čtyři roky vězení.


List Gazeta Wyborcza na svých internetových stránkách sbírá podpisy a volá po propuštění svého novináře. Bělorusko viní z toho, že šikanuje rodinu reportéra jako to činil Sovětský svaz za časů Stalina.

 

http://wyborcza.pl/poczobut/0,114034.html