da silva

da silva Zdroj: Youtube.com

Joao da Silva bojoval za záchranu amazonského pralesa. Zabili ho

Za nějakou dobu z toho dost možná bude emocionálně silný a vizuálně atraktivní hollywoodský film. Teď je to ale skutečnost: jedna osobnost, jeden ideál, jeden názor – a dvojnásobná vražda.

 

„Budu les chránit za každou cenu; a proto můžu také v každou chvíli koupit kulku do hlavy,“ prohlásil před půl rokem Joao Claudio Ribeiro da Silva, aktivista, který se snažil postavit do cesty plundrování amazonského pralesa. Proti sobě měl představitele těžařů, výrobců dřevěného uhlí a provozovatele ilegálních farem, kteří mu na pravidelné bázi vyhrožovali smrtí.

 

 

Da Silva se svými názory vystoupil i na proslulém myšlenkovém fóru TED, kde hovořil o tom, že kácení stromů v Amazonii nemá daleko k masové vraždě.

 

 

Nyní je obětí vraždy on sám; společně se svou manželkou Marií do Espirito Santo byl zavražděn ve čtvrtek v severní Brazílii – totožnost pachatelů zůstává tajemstvím; vražda se ale odehrála v době, kdy brazilský kongres schvaluje zákon, který by měl těžařům povolit zakousnout se do amazonské džungle ještě hlouběji.