Microsoft koupil Skype

Microsoft koupil Skype Zdroj: Profimedia.cz

Svět internetu žasne: 146 miliard korun. Tolik utratil Microsoft, aby koupil Skype

Osm a půl miliardy dolarů je gigantická částka, již v úterý neváhalo vedení Microsoftu obětovat za koupi společnosti Skype, která je nyní  jeho největší akvizicí.

Přitom je opravdu těžké pochopit, proč se tak stalo. Microsoft má mimo jiné k dispozici svůj MSN messenger, jenž používá 330 miliónů uživatelů, z toho on-line jich je vždy kolem 40 miliónů. Navíc má ve svých rukou Xbox Live s 30 milióny účty (než ho vybrakují hackeři, kteří si nedávno posvítili na uživatele Playstationu). Obojí jsou, nebo alespoň do úterka byli konkurenti Skypu.

 

 

Skype pravidelně využívá kolem 140 miliónů lidí, z nichž kolem osmi miliónů za službu platí. Aby toho nebylo málo, Skype vůbec nevydělává. Za loňský rok dokázala firma skončit s čistou ztrátou sedm miliónů dolarů. To ani nepočítám, že má dluh kolem šesti miliónů dolarů. Aby také ne – na každém uživateli vydělá Skype jeden dolar třicet centů za rok.

 

Když však takový Steve Ballmer zamává pár lidem před očima se šekem na takovou sumu, není pak co řešit. Zvlášť když ještě před pár dny byla cena Skypu odhadovaná na jednu miliardu dolarů. Pak přišel do hry Facebook s Googlem a během jejich rivality o koupi Skypu se cena zvedla na pomezí tří až čtyř miliard dolarů. Pak ovšem do hry vstoupil Microsoft a částku zdvojnásobil. V tu ránu o novém majiteli nemusel nikdo spekulovat.

 

 

Jediné, v čem by tento podivný obchod mohl Microsoftu pomoct, je oblast mobilních telefonů. Microsoft nedávno podepsal smlouvu s Nokií na vývoji Microsoft Mobile. Skype by tedy mohl navázat na svou drobnou zkušenost z Irska a VB s mobilními operátory a udělat jakýsi zázrak – dostat Microsoft tam, kam s ním kdysi směřoval Bill Gates. Na vrchol on-line byznysu, v němž se Microsof stále ne a ne pohodlně usadit.