Pražská MHD

Pražská MHD Zdroj: Profimedia.cz

V pražské MHD se zdraží jízdné

Ve čtvrtek oznámil náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD), že Pražané využívající hromadnou dopravu budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Je to dobře?

Cena nepřestupní jízdenky, která nyní stojí 18 korun, by se měla zvýšit na 24 korun a přestupní jízdenka podraží z 26 korun na 32 korun. Cestující na ně ovšem budou moci jezdit déle a s dosud nepřestupnou jízdenkou bude nově možnost přestupu. U jednotlivého jízdného dojde k prodloužení časové platnosti z 20 na 30 minut, respektive ze 75 na 90 minut.

 

 

Od 1. července by zároveň měl vstoupit v platnost předvolební slib našich politiků, že v pražské MHD budou moci jezdit děti do 15 let a senioři od 65 let zcela zdarma. Dnes mohou jezdit bezplatně pouze děti do deseti let a důchodci nad 70 let.

 

Dopravnímu podniku se ale kvůli tomuto opatření vydatně sníží tržby. Podle předběžných odhadů se bude jednat o zhruba 240 milionů korun. Další tarifní změny by měly přinést do rozpočtu DPP asi 206 milionů. Praha tak bude muset jízdné zdarma dopravnímu podniku kompenzovat, což zní lehce absurdně, ale nekritizujme nic, co ještě ani není v provozu. Počkejme si a uvidíme.

 

 

Zdražování je pokaždé nepříjemnou zprávou ale věřme, že tentokrát je to opravdu namístě. Cena benzinu raketově stoupá, celkové náklady na údržbu také, nové autobusy a tramvaje něco stojí, prodloužení metra A je v plném proudu, a jak vás Reflex.cz již informoval, už se dokonce i testuje internetové pokrytí tramvajových linek.