Pivo

Pivo Zdroj: Profimedia.cz

Hosté na blahořečení papeže Jana Pavla II. dostanou ve Vatikánu i české pivo

Zatímco Londýn žije svatbou následníka trůnu prince Williama s Kate Middletonovou, tak Řím se připravuje na nedělní blahořečení předchozího papeže Jana Pavla II. V Římě a ve Vatikánu se očekává kolem 1,5 miliónu návštěvníků z celého světa. A někteří z nich dostanou i Plzeňský Prazdroj ze speciální série.

Málokdo ví, že se uprostřed miniaturního státu Vatikán nachází i malé nádraží, které se nazývá „Stazione San Pietro“. Na něm ve středu dopoledne proběhl ne zcela nábožensky orientovaný obřad. Kardinál Giovanni Lajolo, jenž řídí správu církevního státu, přijal z rukou českého velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka zásilku 2011 lahví Plzeňského Prazdroje. Pivu ještě před odjezdem z pivovaru požehnal místní biskup František Radkovský. Proč ten zvláštní obřad?

 

 

S nápadem přišli před několika měsíci zaměstnanci pivovaru, kteří tak chtěli přispět k oslavám blahořečení papeže Jana Pavla II. Biskup Radkovský už při požehnání v Plzni připomněl, že Jan Pavel II., s nímž se kdysi setkal, mu řekl, že dobře ví, že se v Plzni vaří velmi dobré pivo.

 

Jenže současný papež Benedikt XVI., přestože pochází z Bavorska, pivo asi neochutná, protože je abstinent. Zato kardinál Lajolo neodolal a s přítomnými si prazdrojem ve středu připil. Dodal, že plzeňské pivo bude nabízeno zahraničním hostům, které Svatý otec přijme u příležitosti blahořečení Jana Pavla II., a bude také bude podáváno v římské církevní restauraci Jan Pavel Druhý.

 

 

Kardinál ve Vatikánu se ve středu ani nedopustil žádného hříchu, protože pivo bylo připraveno podle tradiční receptury a zrálo více než pět týdnů, jež se symbolicky kryly s postní dobou, která trvá 40 dní před Velikonocemi.

 

Federico Sannella, obchodní ředitel koncernu Miller, do něhož plzeňský Prazdroj patří, novinářům ve středu řekl, že se pro firmu jedná o poctu. Přitom toto české pivo patří na Apeninském poloostrově k vůbec nejdražším pivům, jež se v italských supermarketech prodává. Přesto se ho v Itálii vypije každoročně 20 000 hektolitrů.