Uprchlíci z Lampedusy

Uprchlíci z Lampedusy Zdroj: Adéla Knapová

Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
16
Fotogalerie

Desetitisíce běženců putují do EU přes italský ostrov Lampedusa

"Chci do Paříže. Budu tam dělat cokoliv, mám tam bratrance. Proto jsme na cestě, proto jsme zaplatili tři tisíce euro na hlavu a sedli do té chatrné kocábky," říká mi v přístavu na Lampeduse asi třicetiletý mladík z Tuniska. Dorazil na ostrov před pár týdny a daří se mu úspěšně unikat deportacím do dalších uprchlických táborů v Itálii. Má strach, že je nakonec na lodích vrátí zpět do Tuniska. Rozhodnutí Berlusconiho vlády je pro něj stejně jako pro ostatní splněným snem. Alespoň momentálně.

 

Uprchlíci sedící a pospávající do té doby na betonové zemi přístaviště vstávají a unaveně se objímají, když jim policisté oznamují příjezd velké lodi, jež je má dopravit z nelidských podmínek provizorního útočiště na Lampeduse blíž k cílu jejich cesty - kontinentální Evropě. Většina z nich, tedy téměř tři a půl tisíce mužů (ženy a děti jsou dopravovány z Lampedusy na pevninskou Itálii okamžitě po došlápnutí na půdu ostrova, neboť hygienické podmínky uprchlíků jsou katastrofální a už začaly řádit choroby), bude za pár hodin v poledním vedru sehnána do skupin, pečlivě prohledána a naloděna na loď plující k italskému městu Bari.

 

 

O pár hodin po jejich odplutí se na jihozápadní straně ostrůvku, kousek od vojenských radarů monitorujících Středozemní moře, objeví několik nafouklých mrtvol uprchlíků z Afriky, kteří tolik štěstí jako oni neměli; Lampedusa má ostré kamenité skalnaté břehy, dřevěné loďky se o ně rozbíjejí jako papírové krabičky. Uhýbám záchranářům z cesty, stejně jako místní obyvatelé mlčky. Není co říct, zvlášť když tyto výjevy jsou na doposud pohádkovém ostrově na denním pořádku. Na Lampedusu se snaží na vratkých dřevěných lodích přes otevřené moře dostat každý den stovky lidí.

 

Reportáž Adély Knapové z Lampedusy najdete v novém Reflexu.