Bratři Mašínové

Bratři Mašínové Zdroj: Archív Josefa a Ctirada Mašínových

Bratři Mašínové píší exkluzivně pro Reflex

Ctirad a Josef Mašínovi pro aktuální vydání Reflexu okomentovali předměty a fotografie, které na konci února zapůjčili na výstavu „Přísahali republice – vojáci v 3.odboji“, jež probíhá v Armádním muzeu na Žižkově.

Mezi zapůjčenými věcmi, které dokladují jejich životní pouť, nechybí ani PLAKÁT Z NDR SE ZKOMOLENÝMI JMÉNY PSANCŮ, JEJICH FOTKAMI A VYPSANOU ODMĚNOU:

Nejcenější předměty bratrů MašínovýchNejcenější předměty bratrů Mašínových|Archív Josefa a Ctirada Mašínových

Ctirad: Poprvé jsme viděli tenhle plakát v říjnu 1953 ve Waldově. Ukázali nám ho lidé ze statku, kde jsme se ukrývali. Chtěli jsme, aby nám ho dali, ale odmítli. Hrozilo totiž, že policie bude zjišťovat, zda ho mají. Každý občan dostal jeden výtisk a při nákupu musel hlásit, jestli zná naše fotografie.

Josef: Celá léta ho pak uchraňovali jako rodinnou památku. V roce 2001 jsme se setkali při natáčení filmu pro ARD. Plakát mi tehdy s těžkým srdcem věnovali.

 

 

NA DOMOVSKÉ VOJENSKÉ ZÁKLADNĚ FORT BRAGG

Nejcenější předměty bratrů MašínovýchNejcenější předměty bratrů Mašínových|Archív Josefa a Ctirada Mašínových

Josef: Někdy koncem roku 1954 nás vyfotil Ctirad  ve  Fort Bragg v Severní Karolíně, kde  byla  tehdy domovská základna a výcvikové středisko jednotek Special Forces. Tyto oddíly byly cvičeny k nasazení pro zvláštní úkoly za nepřátelskými liniemi. Mezi důležitou část obsáhlé přípravy patřilo ovládnutí komunikačních bojových prostředků nebo používání všech možných druhů zbraní a výbušnin.

Ctirad: Zleva je Gardoň (bývalý člen americké strážní jednotky), Lubomír Pokorný (poručík československé armády, který pak pracoval pro CIC, bezvadný člověk), Prusík neboli Prušoun (bývalý člen strážní jednotky americké armády), Milan Paumer a Josef. Vyfotil jsem je před tělocvičnou.

 

 

Reflex 15 obálkaReflex 15 obálka|Reflex.czČlánek o nejcennějších předmětech bratrů Mašínových najdete v Reflexu č. 15 (výchází 14.7.2011)