Alain Robert

Alain Robert Zdroj: Salem Mutari / CC BY-SA

Skutečný Spider-man opět spatřen. Tentokrát v Dubaji

Francouzský dobrodruh a samozvaný pavoučí muž se v pondělí vysápal na nejvyšší budovu světa, jako by mu byla každá výšková budova malá.

Francouz Alain Robert se vydal na nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa v centru Dubaje, aby si splnil svůj dětský sen. Špička dubajského mrakodrapu se tyčí do výšky 828 metrů. To je skoro trojnásobek toho, co měří Eiffelova věž v Paříži, kam pavoučí muž vylezl v roce 1997.

 

Při svém novém rekordu přichystal hned dvě milá překvapení. Za prvé měl povolení od úřadů, což mívá zřídka a spíš se stalo pravidlem, že ho na špici mrakodrapů čekala policie. Nebyla by to ale Dubaj, aby se nechtěla pyšnit rekordem. S jeho plánem tedy souhlasili, a to za jediné podmínky: Že bude mít jisticí lano. Tím se dostáváme k druhému milému překvapení. Dubajští úředníci nechtěli riskovat, že se jejich budova proslaví smrtí slavného „pavouka“. Ten totiž na většině svých výstupů kromě povolení postrádá i lano.

 

 

Sám Robert však před výstupem řekl, že má jisté obavy: „Nakonec svolili, ale jedině s jisticím lanem. Chtěli, abych udělal rekord, ale ne abych riskoval život. Jenže ani s jištěním to nebude jednoduché. Je to náročná budova, celý povrch je úplně hladký,“ svěřil se pro agenturu AP.


Na mrakodrap nakonec lezl přes šest hodin. Bylo půl hodiny po půlnoci, co zamával všem maličkým lidem pod budovou. Dokud mu nepostaví vyšší mrakodrap, nebude mít, chudák, co zdolávat.


Top 5 mrakodrapů, kam Alain Robert vylezl:

1. První místo bezesporu drží již zmíněný Burdž Chalífa v Dubaji, který měří 828 metrů.

2. Druhá nejvyšší budova, kam Spider-man vylezl, je věž Taipei 101 na Tchaj-wanu, která měří 508 metrů.

3. Třetí na seznamu nejvyšších budov, kam se Alain Robert vyšplhal, jsou věže Petronas v Kuala Lumpuru, které se tyčí do výše 452 metrů.

 

 

4. Do Chicaga se pavoučí muž také podíval. Spíš se tedy podíval na Chicago, a to z výšky 443 metrů na Sears Tower.

5. Do top pětky se vešel i legendární Empire State Building v New Yorku. V tomto připadě  byl Alain Robert překonán jistým King Kongem, který vrchol této budovy zdolal jako první. I tak je oněch 381 metrů na starém mrakodrapu úctyhodných.