Kozorožec

Kozorožec Zdroj: GEO 04/2011

Žít na šikmé ploše je bezpečné

Přehradní hráz Cingio v severní Itálii se vypíná do výšky 50 metrů. Kozorožec alpský ale závratí rozhodně netrpí a neleká jej ani strmost zdiva.

 

Dokáže suverénně šplhat po takřka svislých stěnách, a navíc se při tom i namlsá. Líže totiž krystalky soli, pokrývající kameny. Pro horolezecké výkony jej příroda dokonale vybavila: Vnější okraj kopýtka je tvořen extrémně tvrdou hmotou a zajišťuje stabilitu, pevnou oporu bez rizika odlomení i na malé styčné ploše.

 

KozorožecKozorožec|GEO 04/2011

 

 

Naopak vnitřní plocha dokáže díky měkkému materiálu garantovat dostatečnou adhezi. Kozorožci se do tak extrémních míst nevydávají za potravou jen aby nás šokovali. I když by ji nalezli na lépe dostupných místech, necítili by se při tom tak v bezpečí. Na strmé skále nebo přehradní hrázi mají jistý úkryt před predátory. Na zbraně jsou ovšem krátcí. Na počátku 19. století byli tito úctyhodní čtyřnozí sportovci málem vyhubeni.

 

 

Více o přírodních zajímavostech, cestování a historii najdete v měsíčníku GEO. Vydává jej společnost Ringier Axel Springer CZ, a.s. Zvýhodněné roční předplatné za 990 Kč objednávejte zde. Ušetříte 198 Kč a jako poděkování obdržíte hodnotný dárek.