Budapešť: Proces desetiletí

Budapešť: Proces desetiletí Zdroj: Jan Šibík

V Budapešti začal proces desetiletí s pachateli masových rasistických vražd

Budapešť: V tlačenici před soudní síní se mísila prostá lidská zvědavost s bolestí dotčených. Veřejnost, novináři i pozůstalí po obětech sériových vrahů v jednom chumlu. „Je to naprosto zbaveno všeho respektu k obětem útoků, “ konstatoval muž, který od počátku Romy vyšetřováním provází , bývalý liberální politik László Gulyás.

 

Dva roky očekávaný soudní proces desetiletí, jemuž předcházelo složité vyšetřování plné přešlapů, začal u soudu v Budapešti v devět hodin. Soudce László Miszori v úvodu vyzval pozůstalé, kteří se konečně protlačili mezi asi třiceti novináři dovnitř, aby zase odešli. „Jste svědci, odejděte.“

 

 

Tohle není olympiáda

Jejich protesty, že jsou především oběťmi souzených rasistů, nevyslyšel. Před zahájením čtení devadesátistránkové obžaloby pak oslovil i novináře s tím, že se mají připravit na čtyři hodiny čtení, takže pokud chtějí odejít dříve, ať odejdou hned. „Tohle není olympiáda, pokud by někdo chtěl protestovat, odejdete všichni,“ odpověděl na hlasitou stížnost některých novinářů z agentur, že musejí posílat průběžné informace a fotografie.

 

 

Bestie, anebo rasisté?

Obžalovaní bratři István a Árpád Kissové, Zsoltn Pethö a István Csontos čelí obvinění z masové vraždy, jeden z nich z napomáhání k ní. Po jejich předloňském řáděním ve dvaceti romských domech, kam vhodili zápalné láhve a pak stříleli na lidi prchající z nich, zůstalo šest mrtvých, pětapadesát zraněných a stovky pozůstalých. Mezi jejich oběťmi jsou také malé děti, do nichž stříleli v náručí jejich rodičů.

 

Maďarsko diskutuje o tom, zda jde opravdu o proces s rasisty, anebo s vykonavateli ojedinělých útoků pomatených lidských bestií. Proces potrvá do poloviny července, před soudem stane na sto pětašedesát svědků a třicet specialistů z různých kriminalistických oborů.