Francouzské stihacky

Francouzské stihacky Zdroj: Profimedia.cz

Začala vojenská operace proti Kaddáfího armádě

V sobotu před šestou hodinou večer zahájily francouzské stíhačky první útok proti Kaddáfího tankům a obrněným vozidlům. Cílem jsou i zařízení libyjské protiletecké obrany.

Vojenské operace v Libyi se kromě Francie účastní také Velká Británie, USA, Kanada a Itálie. V oblasti operuje 25 spojeneckých plavidel, z toho tři americké ponorky. Právě z ponorek vyslali Američané rakety proti vojenským cílům, které představují hrozbu pro civilní obyvatelstvo a spojenecké letectvo. Koaliční velení předpokládá že během dvanácti hodin zničí celý systém libyjské protiletecké obrany. Spojenci útokem reagovali na fakt, že i přes Kaddáfím vyhlášené příměří, jeho tanky během soboty nadále ostřelovaly město Benghází, které je centrem odporu proti režimu.

 

 

Podle francouzského ministra zahraničí budou operace pokračovat tak dlouho, dokud se Mua'mmar Kaddáfí nepodřídí rezoluci rady bezpečnosti OSN, která byla přijata v noci na čtvrtek 17. března. Rezoluce zavedla bezletovou zónu nad Libyí a její součástí je i závazek učinit všechny nezbytné kroky k ochraně civilního obyvatelstva před Kaddáfího vojenskými jednotkami.