Film Once

Film Once Zdroj: bonton.cz

De Niro nabídne konec pohádky Markéty Irglové a Glena Hansarda

Slavný nízkorozpočtový film Once, ve kterém hlavní role ztvárnili Glen Hansard a Markéta Irglová, se dočkal nečekaných úspěchů – dosáhl i na Oscara za hudbu. Nyní přichází další část příběhu. Není to ale tak úplně „dvojka“.

Ve filmu, kde si muzikanti zahráli obyčejné muzikanty z davu, se Hansard s Irglovou dali dohromady díky hudbě. Málokdo tušil, že se románek z irského filmu promítne v realitu. Markéta s Glenem to opravdu dali dohromady i v reálném životě. Po dvou letech však jejich vztah dospěl ke konci.

 

O vztahu slavné dvojice vypovídá dokument nazvaný stejně jako jejich kapela The Swell Season (Fajn sezóna). Dokument zachycuje osobní problémy obou muzikantů na pozadí jejich dvouletého světového turné. Informovali o tom pořadatelé festivalu Tribecca Roberta De Nira, na němž bude mít dokument premiéru. „Tento dokument, plný hudby, je nádherně černobíle nafilmovaný, přináší intimní pohled na radost a rozvrat vytvořený láskou i slávou,“ píše se na webových stránkách festivalu. Snímek je společným dílem Nicka Augusta-Perny, Chrise Dapkinse a Carla Mirabella-Davise.

 

 

Film se věnuje především turné, na něž v roce 2008 Irglová s Hansardem vyjeli poté, co získali za film Once Oscara. Tento úspěch jim otevřel dveře všech koncertních síní po celém světě. Krom turné, které přineslo vzkvět i rozpad jejich vztahu, dokument zachycuje i vznik jejich poslední desky Strict Joy z roku 2009. Po vydání desky Irglová uvedla: „Řekla bych, že normální by bylo na chvíli si jeden od druhého odpočinout a nevídat se. Ale měli jsme společnou hudbu, a tak jsme byli nuceni přenést se přes své pocity a spory.“