Země oblkopená satelity

Země oblkopená satelity Zdroj: nasa.gov

NASA chce střílet na vesmírné odpadky laserem

Rostoucí mraky vesmírného odpadu, které obklopují Zemi na orbitě, mohou čím dál tím více ohrožovat provoz ve vesmíru — ať už jde o moduly s kosmonauty, či satelity a družice.

Těmito odpadky jsou odlomené kousky či ostatky z objektů, jež se ve vesmíru již nacházejí a buď se s něčím srazily, nebo se na nich podepsal čas. Zářným příkladem je kolize dvou satelitů v roce 2009. A může jít i o odpad, jejž vypouštějí do vesmíru kosmonauti, kteří žijí na vesmírných stanicích.

 

 

Vědci z NASA se rozhodli tento přibývající bordel, jenž se jim čím dál častěji plete do cesty a ohrožuje tak „běžný“ letový provoz ve vesmíru, odchýlit z jeho osy prostřednictvím laserů. Konkrétně se mluví o středně výkonném laseru, který by vesmírný bordel nezlikvidoval, ale jen vychýlil ze své dráhy. NASA chce na nebezpečný bordel mířit laserem jednu až dvě hodiny denně, což má podle průzkumu odchýlit daný objekt přibližně o 200 metrů za den. Už teď vědci přitom vědí, že tato opatření by dokázala zamezit zhruba polovině kolizí.

 

Takže svět se bude brodit odpadky, ale NASA bude zametat svým laserem drobky ve vesmíru. Ale může být hůř. Jeden nejmenovaný vědec chtěl například vozit odpadky z vesmíru zpět na Zemi. Jako by jich tady už tak nebylo dost.