Egypt: Nepokoje v ulicích Káhiry

Egypt: Nepokoje v ulicích Káhiry Zdroj: Jan Šibík

Láska křesťana a muslimky vyústila v Egyptě v masakry. Odér revoluce vyprchává

Uplynulo jen několik týdnů, co společně menšinoví křesťanští Koptové a většinoví muslimové v Káhiře i jiných egyptských městech úspěšně svrhávali režim Husního Mubáraka. Teď se ale opět rozhořela tradiční náboženská řevnivost mezi oběma komunitami. Zemřelo zatím 13 lidí, stovky jich byly zraněny a byl také vypálen a zničen jeden křesťanský kostel ve městě Sol.

Příčinou vzájemného masakrování byl přitom romantický příběh mladého křesťana a muslimské dívky ve městečku Sol v egyptské provincii Heluán. Tento vztah lásky se ovšem velmi nelíbil místním muslimům, kteří po modlitbě z pátku minulého týdne vyrazili do ulic a vypálili koptský kostel v Solu. Ve městě, jež má 50 tisíc obyvatel, žije kolem 7000 křesťanů. Tam zemřeli při pátečních střetech nejméně dva lidé.

 

 

Ovšem násilí mezi křesťany a muslimy se vlivem této události přeneslo i do dělnické čtvrti Mukattam v Káhiře, kde policie a vojáci situaci zjevně nezvládli. V posledních dnech tam zemřelo 11 lidí, z toho šest Koptů a pět muslimů. Obrázky společně demonstrujících křesťanů a vyznavačů islámů z káhirského náměstí Tahrír, staré jen několik týdnů, byly najednou pryč.

 

 

A rostou obavy, že ani možné demokratické volby nepřinesou zemi faraónů uklidnění do vztahů Koptů a muslimů. Napětí mezi oběma komunitami je totiž neustále živeno zejména ze strany muslimů. Koptové si po desetiletí stěžují na to, že jsou občany druhé kategorie a že jsou diskriminováni. Projevuje se to v přístupu ke vzdělání, a zejména při zaměstnávání lidí ve státní správě, kde jsou na lepší místa většinou přijímáni muslimové. Právě proto už statisíce egyptských křesťanů emigrovaly. Zejména do Kanady či Velké Británie.

 

 

Koptové podle oficiálních odhadů tvoří asi 10 procent obyvatel z celkových 85 miliónů. Zda je ale toto číslo správné, nebyl nikdo nikdy schopen potvrdit. Ostatně i o počtu obyvatel Egypta se spekuluje, že je zcela jiný. Hovoří se až o 100 miliónech lidí.