Zeď mezi Mexikem a USA

Zeď mezi Mexikem a USA Zdroj: US Border Patrol

Bude mít Amerika co fetovat? Na hranici USA a Mexika vyrostla 1100 kilometrů dlouhá zeď

Zeď nyní vyplňuje jednu třetinu hranice mezi Spojenými státy a Mexikem. Místy dosahuje pětimetrové výšky, na jiných místech je doprovázena ostnatými dráty a jinými překážkami. Nabarvená má být v barvě pouště, měla by splývat s okolím raději než už z dálky budit respekt. Alespoň z té mexické dálky.

Charlie Bruce byl texaský policista v malém městečku Del Rio u hranic s Mexikem. Byl to náčelník ze staré školy, jak o sobě sám říká. Byl to přesně ten šerif, který skoro čtyřicet let ve své funkci pouštěl mexické emigranty do země zaslíbené ve velkém. Prý obdivoval jejich pracovitost a ochotu takhle riskovat jen pro lepší život. Koneckonců mu i někteří z nich postavili dům. Co se dělo na druhé straně hranic, už byla zcela jiná kapitola. Být texaský policista, a to navíc od hranic, znamenalo na mexické straně přechodu obrovskou moc, přiznává Charlie Bruce ve svých vzpomínkách, jež právě vycházejí v knižní podobě. On sám tuto moc využíval ke kšeftování s nelegálním zbožím. V podstatě měl takový svůj obchod — pronášel domů bedny tequily a cukru. Cukr prodal cukráři v Pensylvánii a špiritus rozprodával jako duty free zboží. Podobných vzpomínek má Charlie nespočet. Jenže teď je všemu podobnému konec. Alespoň to si Američané slibují od postavení této zdi. A Charlie má utrum.

 

 

Zeď sice pokryje „pouhou“ třetinu z celé hranice, zbytek dvoutisícikilometrového území má však pokrýt takzvaná druhá, neviditelná zeď. Ta se skládá z kamer reagujících na pohyb, a především stovek vojáků, policistů, agentů FBI a tzv. minutemanů, kteří území monitorují a jsou v neustálé pohotovostí. „Minutemani“ jsou tak trochu náckovským sdružením lidí (stránka Urban Dictionary je popisuje jako „bunch of xenophobic gun-carrying racist rednecks“), jimž vadí tempo emigrace z jihu. Rozhodli se tedy přispět k zastavení vlny emigrantů po svém.

 

 

„Minutemani“ jsou ale extrém. Ohledně samotné zdi někteří lidé jásají, jiní srovnávají tento počin dokonce s berlínskou zdí. Ve skutečnosti je to jen dokončení dlouho plánovaného projektu a nezbytný krok od Američanů, jak zastavit ten neuvěřitelně obrovský kartel drog, jenž se přes hranici pašuje. Obávám se však, že Mexičany, kteří nemají moc co ztratit, to neodradí. Naopak, budou kopat takové tunely, jaké dnes vznikají na denním pořádku v Gaze, snažit se o různé přelety apod. a drogoví bosové jen zvýší počet svých ponorek a jiných fíglů. Vy byste snad věřili tomu, že nějaká zeď něco vyřeší?