Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Václav Teichmann

V Česku stát poprvé najal vězně k veřejným pracím

Desítka vězňů prořezávala křoviny u železniční trati v pražských Vršovicích. Ministerstvo si jejich práce nemůže vynachválit.

Ministr Vít Bárta (VV) poprvé zapojil svůj plán v praxi. Jedná se o plán, jenž měl zlevnit údržbu silnic a železnic zapojením vězňů. Desítku vězňů si najala Správa železniční dopravní cesty, která spadá právě pod Bártovo ministerstvo dopravy.


Vězni po dobu čtyř dnů prořezávali porosty v okolí trati. „Všichni odsouzení pracovali svědomitě," řekl MF Dnes mluvčí SŽDC Pavel Halla. Ze které věznice odsouzení byli, však už odmítal prozradit.

 

 

Státní kapsa takto zaplatila vězňům mnohem méně nežli soukromým firmám, jako tomu bylo doposud. Úspora mohla být ještě vyšší, práce na dráze však vyžaduje speciální školení, jež museli vězni absolvovat. Tato zkouška potvrdila, že zaměstnání vězňů v těchto oblastech je prosperující pro obě strany. Vězni mohou pryč z věznice, mají pohyb na vzduchu a mohou si přivydělat. Stát naopak vytáhne vězně ven, ti nebudou mít tendence k výtržnostem za mřížemi, udělají tím jakýsi dobrý skutek a ušetří naše peníze.

 

V budoucnu by tato forma šetření měla být naprosto běžná. “Řádově jde o práci pro stovky vězňů, nyní ale bude záležet na ministerstvu spravedlnosti”, řekl Bárta. Pokud s tím tedy pan ministr Pospíšil (ODS) nebude mít problém, budeme mít jistě brzy k dispozici pár dalších Vězňů veřejných.