Royal British army

Royal British army Zdroj: Archív

Britská SAS se chystá vysvobodit britské občany uvězněné na naftových polích v Libyi

V pohotovosti na Maltě jsou jednotky SAS, speciální oddíly výsadkářů, průzkumníci,  dvě válečné fregaty, bojové vrtulníky, letadla C-17 i Herculesy, které potřebují k přistání i startu jen krátké úseky země. Cílem je záchrana Britů z Libye.

Fregata HMS Cumberland by měla připlout ke středozemním břehům Libye a odvézt ze země cca 200 Britů. Druhá fregata HMS York míří k východním břehům Libye a právě její úkol bude nesnadný: dostat z vnitrozemí přibližně 150 britských občanů, kteří pracují na ropných polích a jsou téměř bez jídla, vody, dopravních prostředků a zbraní k vlastní obraně obklopeni v poušti žoldáky ve službách stále ještě prezidenta Kaddáfího.

 

Vojenští vedoucí celé záchranné operace zatím pouze potvrzují, že tyto dva úkoly skutečně mají. Rozkaz, jakou sílu mají při vysvobozování Britských občanů použít, a přesný harmonogram akce prý však zatím neobdrželi. Jedno je podle sekretáře Ministerstva obrany Liama Foxe jisté; vzhledem k tomu, že právě pracovníci na ropných polích jsou v malých skupinkách roztroušeni po obrovské pouštní ploše, vše bude hodně záviset na perfektní práci výzvědné služby. Zatím se nikomu přesně nepodařilo zmonitorovat, kde se pohybují povstalci a kde Kaddáfího lidé.

 

 

Nicméně rozkaz zní: přivézt Brity na Maltu ať už s pomocí Libyjské armády nebo proti jejím rozkazům. Podle oficiálních zdrojů se na území Libye nachází ještě asi 500 občanů Velké Británie. Vojáci deklarovali, že oni jsou na zásah připraveni. Jediné, na co se tedy opět čeká, je rozhodnutí premiéra Camerona. Jemu momentálně v Británii vyčítá podcenění Libyjské krize nejen opozice.

 

Opatrný postoj Cameronova kabinetu prý podle listu The Guardian způsobily úvahy na téma: když teď nějak do konfliktu vstoupíme a uvalíme na Libyi sankce, jsou naše obrovské investice, které jsme do Libye v minulých letech nalili, zmařené a šance na budoucí výhodné obchody s touto zemí malé. Podle množství vojenského testosteronu v přístavech Malty se však zdá, že už ani David Cameron nemůže déle čekat.