Slovenská olympiáda pro hluché

Slovenská olympiáda pro hluché Zdroj: Archív

Slovensko sabotovalo olympiádu pro neslyšící. Rozhořčilo tím celý svět

Měla to být velká olympiáda pro neslyšící, pořádaná na Slovensku. Většina sportovců už byla v Tatrách a ubytovávala se na svých pokojích. Zbytek se sjížděl z celého světa. Dopadlo to ale jen jako hromada ostudy pro celé Slovensko.

Olympiáda byla totiž jen pár dní před zahájením zrušena kvůli nedostatku financí. Zpráva o tom se objevila na stránkách olympijského výboru pro neslyšící ICDS minulý pátek. Nikdo ze zúčastněných tomu ale až do pondělka nevěřil. Zrušení sedmnáctých olympijských her je nepochopitelné: Slováci měli na přípravu pět let. To je dost dlouhá doba na to, aby se zařídilo zázemí pro 333 sportovců z 22 zemí světa.

 

 

"Holky na pokoji plakaly, byly naštvané a zklamané. Čtyři roky se připravovaly na boj o medaile a teď musí balit," rozčiloval se v rozhovoru pro slovenský zpravodajský server SME.sk lékař ruské výpravy Pavel Skorik.

 

Slovenské pořadatele po celou dobu provázely finanční problémy. Loni dokonce o pořadatelství na dva měsíce přišli. Pak jim však bylo, nyní je zřejmé, že bohužel, vráceno. Hlavním viníkem celého selhání má být podnikatel a šéf organizačního výboru Jaromír Ruda. Ten měl sehnat necelých 48 milionů. Teď však čelí obvinění, že zpronevěřil 1,7 milionu eur ze slovenského fondu pro neslyšící. Kdyby toho nebylo ještě málo, po Dudovi se slehla zem. Zkrátka zmizel. Zbyla po něm ostuda, dluhy, zklamaní a naštvaní sportovci a vzkaz na jeho webovkách, kde uvádí, že nese veškerou odpovědnost za zrušení her.

 

 

Na další olympiádu si budou neslyšící muset počkat do roku 2015, kdy si to snad vynahradí v Kanadském Vancouveru. Na stránkách deaflympics.com nyní dokonce Slovensko úplně zmizelo ze seznamu. Je mi upřímně líto všech slušných Slováků, kteří teď pikají za naprosté selhání organizačního výboru této olympiády. Snad se jim brzy povede své jméno ve světě neslyšících očistit.