Radovan Karadzic

Radovan Karadzic Zdroj: Mikhaul Evstafiev/CC BY-SA

Jak si bydlí Radovan Karadžič? Podívejte se do jeho fešácké cely

Může vypalovat keramiku, cvičit v posilovně, slevovat satelit, zahrát si fotbal, hrát šachy – s těmi, kdo jsou jako on obžalování ze zločinů v bývalé Jugoslávii. Fešácké vazební věznici v Schevenningenu, pobřežní čtvrti nizozemského Haagu, kde na verdikt čeká Radovan Karadžič, se přezdívá „hotel Haag“. Karadžič je obžalovaný mimo jiné z genocidy v Srebrenici.

„Štve mě to, protože mnozí lidé, které válka vyhnala z domovů dodnes žijí v uprchlických táborech,“ říká Jehanne Woekomová, kterou jsem potkala na stání tribunálu s Radovanem Karadžičem. Tato holandská výtvarnice a aktivistka byla jednou z těch, kdo v 90. letech uprchlíkům pomáhal.

 

„Nelíbilo by se vám tam,“ ujišťujeme mě však Karadžičův právní poradce, američan Peter Robinson, který vede tým obhájců někdejšího lídra bosenských Srbů. „Karadžič v cele tvrdě pracuje, na hodiny angličtiny nemá čas. Používá to, co kde pochytí,“ říká Robinson, který svou spolupráci s mužem obviněným mimo jiné z genocidy, držení rukojmích, tří let ostřelování Sarajeva, považuje za „příjemnou“.

 

„Karadžič má všechny vlastnosti, které by politický lídr měl mít: je pohledný, charismatický, vtipný, rychlý, tvrdě pracuje,“ říká Robinson.

 

 

Podle hlavního žalobce Serge Brammertze můžeme verdikt Mezinárodního tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii očekávat roku 2013. Obhájce Peter Robinson však očekává, že si jeho klient v Scheveningenu pobude až do roku 2014. Do té doby musí mezinárodní společenství ctít jeho nevinnu.

 

 

Reportáž ze soudní síně i rozhovor s hlavním žalobcem najdete v aktuálním čísle Reflexu.