Paralelní zkušenosti - TOP

Paralelní zkušenosti - TOP Zdroj: www.paralelnizkusenosti.cz

Schizofrenikem na sedm minut
Paralelní zkušenosti - TOP
Schizofrenikem na sedm minut
Zdeněk Košek - Zrcadlo
Lenka Fridrichová - Karnevalová noc
21
Fotogalerie

Staňte se schizofrenikem na sedm minut

Skrze podrobné zápisky muže, který pevně věří tomu, že ovládá počasí, vstupujete do jiného světa. Za zástěnou z poznámek nemocného Zdeňka Koška propadnete na sedm minut skutečné bezmoci, která se blíží běžnému rozpoložení schizofrenika.

„Nedokážeš to, nezvládneš to, proč se na mě dívá? Oni to o mně vědí, sledují mě…“ Banální příběh cesty na poštu za dopisem do vlastních rukou je sedmiminutový horor, který už podruhé vidět nechcete. Při jeho sledování se stáváte figurantem nemoci obklopené mýty. Schizofrenie, která se neléčí – a tomu je tak v mnoha případech –, vylučuje ze společnosti a děsí k smrti. Chorobné představy sebe sama, strach, paranoia a v konečných stadiích i vizuální halucinace přivedou řadu lidí do stavů,kdy, pokud nějaký vůbec mají, neopouštějí byt postupně zasypávaný odpadky. Přes den spí a v noci třeba stěhují nábytek. Bojí se lidí, sebe samotných, tekoucí vody i pohybu záclony v okně.

 

 

Instalace s názvem Do vlastních rukou autorského týmu Klára Jakubová, Anna Marešová, Andrej Boleslavský a Lukáš Blažek, jejíž součástí je projekční box se zmíněným filmem, je právě k navštívení ve foyer pražské psychiatrické léčebny Ke Karlovu. Film, který tu zhlédnete na vlastní nebezpečí, vás vtáhne do situací, kdy jsou i ty nejjednodušší věci složité. Je to zfilmovaná poučná noční můra, která se nedoporučuje dětem ani zdejším pacientům a slabším povahám vůbec.

 

 

Video placeholde
Paralelní zkušenosti • Reflex.cz