Labradorský retriever

Labradorský retriever Zdroj: wikimedia.org

Co odhalí rakovinu lépe než jakékoli testy? Psí čich

Psi dokážou z lidského dechu a stolice rozpoznat, zda máte rakovinu tlustého střeva, nebo ne. Prokázali to japonští vědci ve své studii s osmiletou fenkou.

Fena labradorského retrívra Marine očuchala při testech 300 vzorků dechu a stolice lidí, z nichž třetina trpěla rakovinou tlustého střeva. V prvním případě dokázala fenka rozpoznat nemoc na 95 procent. Napodruhé dokonce na 98 procent. Navíc rozlišuje zhoubný nádor od nezhoubného. Marine není jediný pes, který tento druh šamanství ovládá. Měl by to teoreticky umět každý pes. Jen ho patřičně vycvičit.

 

Jak říká jeden z vědců Hideto Sonoda: „Problémem jsou náklady a čas nutný na výcvik. Čichová zdatnost a schopnost soustředění se navíc liší nejen mezi jednotlivými psy, ale i v případě téhož psa v různých dnech.“

 

 

To, že psi vůbec tento um ovládají, vysvětluje tím, že už dříve se podařilo vědcům prokázat, že psi odhalí rakovinu kůže, močového měchýře, plic, vaječníku či prsu. Jen ne s takovou přesností. Rakovina má prý svůj specifický pach, ale jeho chemické složení je neznámé. Jen psi na něj umějí reagovat.

Pokud máte tedy podezření, že vás váš mazlíček podezřele očuchává, můžete být klidní. Bez výcviku by to asi opravdu nešlo. I tak je ale představa, že nepříjemné vyšetření typu kolonoskopie můžete nahradit pouhým dýchnutím na psa, případně ho nechat očuchat svou stolici, geniální. Máte pak doma vlastně čtyřnohého doktora, který je třeba úplný ořech. To není věda, to je záhadná příroda.