Nemocnice na kraji mesta

Nemocnice na kraji mesta Zdroj: Štěpán Mareš

Lékaři ztratili při boji o platy to nejdůležitější – důvěru veřejnosti

Souboj lékařů a lékařek o zvýšení jejich platů přinese v každém případě v nejbližší době několik výsledků – nakonec se mzdy lidem v bílých pláštích nějakým způsobem zvýší a ti horší doktoři zase neodejdou. Nechtěným efektem akce je ale také to, čeho budou ještě lékaři dlouho litovat: Jejich důvěryhodnost u veřejnosti poklesla. Zbožštění lékařského stavu v Česku, které bylo tak pracně po generace budováno, dostalo pořádnou ránu.

 

Celá akce lékařů na odchodu byla totiž přes prvotní přesvědčení jejich autorů marketingově nepodařená. Lékařský odborový klub to bude stát miliony, ale ty byly vyhozeny z okna, nakrmí se pouze PR agentura. Doktoři totiž podle všech průzkumů ztrácejí podporu občanů a při tradiční české závisti (pokud jde o peníze) je bude ztráta důvěryhodnosti pořádně bolet. Leda, že by rychle PR agentura vyrobila průzkum, který ukáže pravý opak. Za peníze něco podobného „vymyslet“ jde.

 

 

Pacienti budou po taškařicích s platy v budoucnosti k mnoha lékařům (zajisté ne k těm dobrým a kvalitním) podezřívaví. Slovní spojení „pan doktor“ už často nebude mít nádech vzdávané úcty, ale určitého pohrdání. Pacienti budou více vyžadovat svá práva, budou chtít, aby organizace práce v nemocnicích poskočila na vyšší úroveň, a zejména mladí lidé se budou na lékaře a lékařky někdy dívat s despektem, který u starších Čechů prakticky neexistuje. Navíc osobní vztahy v nemocnicích se tahem „bílých“ odborářů nezlepší, právě naopak, protože se lékaři pejorativně vyjádřili i na adresu zdravotních sester. Vyhrožování, že pokud se platy nezvýší, tak na to doplatí pacient, bylo vtěleno do odporného hesla „Náš exodus, váš exitus“. Ani to nebude zapomenuto. Bude se lékařům vracet jako bumerang.

 

Toto lékaři chtěli? Copak si mysleli, že je někdo bude vytrvale litovat? Skutečně netuší, že existuje i mnoho jiných povolání, kde člověk pracuje běžně deset hodin denně a nefňuká?

 

Jak poznamenal vtipně (ale pravdivě) jeden můj kolega, teď už dostanou někteří páni doktoři od pacientů také daleko méně úplatků, dárků a takzvaných sponzorských darů.

 

 

Lékaře bude jejich platová válka nakonec pořádně bolet. I když budou mít vyšší mzdy.