Káhira

Káhira Zdroj: Jan Šibík

Fotograf Reflexu Jan Šibík byl v Káhiře napaden skupinou mubárakovců

Aktualizováno: Mubárakovi příznivci zaútočili na české novináře. Jen tak tak vyvázl i fotoreportér Reflexu Jan Šibík, kterého v káhirském hotelu napadla skupina mubárakovců, ozbrojená tyčemi. V krátkém telefonickém rozhovoru nám popsal, co se stalo.

 

Jsi v pořádku?

Jo, jsem v pořádku. Už jsem na letišti. Byl jsem v hotelu, když mi volali Milan Jaroš z Respektu a Petra Procházková z LN, ať okamžitě uteču. Bydleli jsme v hotelu Odeon Palace, který je poblíž hlavního náměstí, kde se odehrávají největší boje. Banda mubárakovců, vybavená kovovými tyčemi, dostala echo, kde bydlíme, a vyrazila do hotelu; věděli, že máme spoustu fotek. Chtěli všechno roztřískat.

Já jsem nasedl do taxíku, ale ten se rozjel proti gangu, který se už blížil k hotelu; začali mě vytahovat z auta. Jsem zvyklej na ledacos, ale tohle bylo drsný. Měl jsem v kapse několik set euro, tak jsem je vytáhl a křičel jsem na ně, ať mě nechají jít, ať mě pustí, že jedu na letiště. A oni mě nechali. Ujeli jsme.

 

 

Takže jste už všichni v bezpečí?

Ne všichni. Dostali jsme zprávu o tom, že Františka Vlčka z Lidovek chytili, báli jsme se, aby ho nezmasakrovali. Ale teď už víme, že ho dotáhli na policii, a ví už o něm česká ambasáda. Kluci z Mladý fronty DNES, Jan Zátorský a Pavel Novotný, jsou ale stále ještě ve městě. Bydlí naštěstí v jiném hotelu, takže o nich možná ještě nevědí.

 

Kdo vás napadl, co to bylo za lidi?

Jsou to mubárakovci. Státní televize protesty zamlčovala, říkala, že tu jsou tisíce lidí, přitom to byly statisíce. Egyptské úřady vypnuly internet, jenže novinářům se stejně přes satelity podařilo poslat zprávy do světa. A mubárakovci si to vyložili tak, že pomáháme demonstrantům, kteří byli vesměs pokojní; atmosféra trochu jak u nás za revoluce. Viděl jsem hned několik zraněných novinářů, kteří to schytali. Mubárak totiž vyhlásil, že nehodlá odstoupit a pak vysílali program, kde byl jeho medailon, s kým vším se potkal… a to jeho příznivce povzbudilo k mohutným potyčkám. Je to nevídaný, jak jindy úslužní Egypťané, v zemi, která byla stabilní, proti vám najednou vyrazí s kovovou tyčí.

 

 

Aktualizováno: Vzhledem k množství útoků na novináře ze všech zemí v těchto okamžicích je zřejmé, že se jedná o systematickou akci stoupenců prezidenta Mubáraka.Z hlavního náměstí Tahríru mizí cizinci.Podle informací Reflexu jsou v tuto chvíli už všichni čeští novináři v bezpečí.