WikiLeaks

WikiLeaks Zdroj: artwork: Graphic Tribe

Facka švýcarské solidnosti od WikiLeaks

Anonymita vkladatelů švýcarských bank je vedle švýcarských nožů jedním z pilířů solidnosti této země. Když ji nyní jeden bankéř porušil, byl to malér. Mnohem větší malér však je, že mu to skoro odsouhlasil švýcarský soud.

 

Švýcarského bankéře Rudolfe Elmera ve středu v Curychu odsoudili k  podmínečné  pokutě 7200 švýcarských franků (zhruba 140 000 korun) s  odkladem  na dva roky za porušení bankovního tajemství. Provinil se tím, že - podle jeho slov - upozorňoval na to, že banka na Kajmanských ostrovech, pro kterou pracoval, pomáhala lidem k daňovým únikům. Trest, který dostal, je pro finanční poměry švýcarského bankéře asi takový, jako když já zaplatím dva a půl tisíce korun za jízdu na červenou. Švýcarské úřady daly najevo a rozsudkem potvrdily, že se vlastně nic tak strašného nestalo.

 

 

Selhání jedince je věc, která se těžko přechází. V případě rozsudku nad bankéřem však celý švýcarský systém dává najevo, že je vlastně všechno v podstatě v pořádku. A shovívavost úřadů vyvolala předpověditelnou odpověď: podle hesla Když jste měkcí, my přitvrdíme! tento týden Elmer předal šéfredaktorovi WikiLeaks Julianu Assangeovi CD se jmény asi dvou tisíc velmi bohatých osob, které se prý dopouštějí s pomocí bank velkých daňových úniků.

 

Myslím, že švýcarské úřady mají, co chtěly. Pověst země jako solidního partnera pro finanční úschovy je definitivně v háji.