Nová stíhačka J-20

Nová stíhačka J-20 Zdroj: Čínské letecké servery a blogy

Nová stíhačka J-20
Nová stíhačka J-20
Nová stíhačka J-20
Nová stíhačka J-20
Nová stíhačka J-20
7
Fotogalerie

Vojenská senzace: Fotografie a zákulisí o čínském neviditelném letadle

Číňané jsou schopní v posledních letech šokovat svět každý den. Když se tento týden objevily (a není pochyb, že šlo o řízený a dopředu úřady organizovaný únik informací) snímky první čínské neviditelné stíhačky J-20, svět na chvilku zkoprněl a ptal se: Už jsou ve vývoji nejmodernější techniky skutečně tak daleko? Čína je přitom hodně daleko i ve vývoji jiných věcí, toto byl ale razantní vzkaz zejména USA. Proč ale teď a tímto způsobem? A není to jen umný trik?

Na otázku proč právě teď, je poměrně jednoduchá odpověď. Po zveřejnění fotografií a videa s neviditelným letadlem (to je zatím označováno jako Ťian-20, J-20 nebo J20) přiletěl do Číny na návštěvu americký ministr zahraničí Robert Gates. Důvodem jeho cesty bylo urovnat napjaté vztahy s Pekingem ve vojenské spolupráci, které se vyhrotily po dalším prodeji amerických zbraní Tchaj-wanu, který Čína nadále považuje za odštěpeneckou provincii.

 

 

Pozoruhodné ovšem je, že tak přísně utajované letadlo údajně natočili letečtí nadšenci z čínského města Čcheng-tu. To v Číně prakticky není možné, pokud by o tom armáda, policie a místní úřady nevěděly. Dokonce bylo pořízeno hned několik různých záběrů (můžete si je prohlédnout ve fotogalerii), na ploše letiště před a po zkušebním letu J-20. Navíc se objevily v čínských médiích informace, že zkušební let proběhl 10. ledna kolem jedné hodiny tamního času odpoledne, že trval 18 minut a že neviditelná stíhačka při něm byla doprovázena bojovými letadly J-10S. V zemi, kde jsou podobné zprávy důsledně a po desetiletí úspěšně utajovány, je to podivné (u letiště na oslavu úspěšného testu dokonce někteří lidé vystřelovali petardy). Byl to prostě vzkaz Číny světu – po ekonomice jsme už silní i ve vojenské oblasti. Což ovšem zbytek světa zcela jistě netěší.

 

 

To jsou ale všechno pohledy médií. Letečtí odborníci a vojenští analytici jsou k „představení“ čínského neviditelného letadla daleko skeptičtější, i když i oni se mezi sebou přou, co to vlastně bude pro budoucnost a rozložení sil ve světě znamenat.

 

„Existence a testy J-20 vůbec neznamenají dosažení parity s vojenskou silou a technikou Západu, zejména ne v případě Ameriky,“ řekl pro internetový server Asia Times americký analytik vojenského letectví Richard Aboulafia. A dodal: „Je kolem toho spousta hysterie, zejména v médiích. Jistěže je J-20 určitým pokrokem, ale je technicky velmi daleko od podobných amerických i ruských strojů. Silně připomíná prototypy amerických letadel ze začátku 80. let minulého století a jeho zadní část zase znaky starších ruských Migů. Takže průlom to nebude. Že se ale Čína rychle zvedá i ve vojenské oblasti je jasné.“

 

 

A o to podle všeho v případě „senzačního“ představení neviditelného čínského stroje J-20 šlo. Média (teď včetně Reflexu) vše zaznamenala, každý si z toho vyvodí něco jiného, ale povědomí o vzrůstající čínské síle a vlivu ve světě bylo opět potvrzeno a jede se dál. Lépe řečeno – letí se dál.