Sanitka třídy A

Sanitka třídy A Zdroj: Radim Holiš, Midi7

Téma k diskuzi: Odcházející lékaři se možná nebudou mít kam vrátit

Vyhrožující praktičtí lékaři a odboráři dostali úder z nečekané strany. Středočeská nemocnice, jejímž zřizovatelem je kraj, tedy de facto hejtman Rath, už nadále nepočítá s lékaři z ARO, kteří dali demonstrativní výpověď. Prostě je nevezme, i kdyby se nakrásně chtěli vrátit z (neuskutečněného) vandru domů. Náhradu nemocnice jednoduše hledá a pravděpodobně i najde (Slovensko?) jinde.

 

Až dosud se všeobecně předpokládalo, že revoltující lékaři se rekrutují převážně z radikálně odborářského „rathovského“ Lékařského odborového klubu (přestože nejsou čísla známa, je to pravděpodobné) a že logicky mají podporu stínového ministra zdravotnictví sociální demokracie. Docela jasné prohlášení Rathovy mluvčí Berill Maschekové ovšem lze chápat jako radikální obrat atmosféry kolem odcházejících lékařů – pokud od nich dává ruce pryč i ten, kdo se celý svůj profesní i politický život kraválistickými akcemi za zvýšení platů ve zdravotnictví zabýval, může zanedlouho zůstat hnutí „Děkujeme, odcházíme“ zcela bez politického krytí. A v takovém případě jim budou služby guru PR Jiřího Hrabovského platné, asi jako doktoru Cvachovi skalpel.

 

 

Krom toho – ať je David Rath jaký chce, počítat zjevně umí a jeho stávající obrat může mít i čistě pragmatické důvody. Jednoduše řečeno – tak dlouho platil Středočechům modré z nebe, až mu na výplatu horentních mezd vyhrožujícím lékařům ve vybrakované hejtmanské pokladně nezbylo. A tak si je raději sežene jinde. A za hubičku.

 

Další informace najdete v materiálu "Neděkujte, neodejdete" v novém Reflexu. Jaký je váš názor na věc? Podělte se o něj v diskuzi pod článkem.