kolkan ve vodě

kolkan ve vodě Zdroj: flickr.com

Povodně v Queenslandu
Povodně v Queenslandu
Povodně v Queenslandu
Povodně v Queenslandu
Povodně v Queenslandu
10
Fotogalerie

V australském Queenslandu zuří enormní povodně

Dnes má vyvrcholit intenzita obřích povodní, které zasáhly australský Queensland minulý týden. Voda má dnes na některých místech stoupnout do výše až 9,2 metru. Podle předpovědí se má držet přibližně ještě dva týdny. Během zítřka má napadnout dalších 20 centimetrů srážek.

Povodeň si podle australských policistů vyžádala již deset obětí. Na 500 domů bylo evakuováno a kolem 200 000 lidí bylo povodní nějak zasaženo. Nejhůře je na tom město Rockhampton. To včera definitivně uzavřelo své letiště a bylo naprosto obklopeno vodou. Ze vzduchu vypadá jako ostrov uprostřed rozbouřeného moře. V pondělí byla zaplavena poslední silnice, která spojovala Rockhapmton se světem.

 

 

Město se 75 000 obyvateli je teď zásobováno i evakuováno ze vzduchu. Policie některým rodinám dovolila bleskový návrat do svých domů, aby zachránily nejdůležitější věci - a čelí tím velké kritice. Premiérka Julia Gillard veřejně požádala obyvatele, aby se od povodní, pokud možno, drželi co nejdál. Také dodala, že se škody vyšplhají na „stovky a stovky milionů dolarů“. Zároveň nabídla poškozeným pomocné granty, které se v některých případech mohou dostat na 25 000 australských dolarů (cca 470 000 Kč). Území, které je zalito vodou, se dá srovnat s rozlohou Francie a Německa dohromady. Povodeň je tedy označována za jednu z nejhorších, která kdy Austrálii postihla. Za sebe mohu podotknout, že jsem zažil, co dokáže udělat povodeň s tak maličkým městem, jako je New Orleans. Tam po Katríně voda stála pár dnů, a dodnes, necelých šest let po té, je to na městu znát. Jak se obrovský Queensland vypořádá s takhle rozsáhlou záplavou, uvidíme až za pár týdnů. Teď jen, aby australští politici nechtěli poradit od svých českých kolegů.