doktor Plzák

doktor Plzák Zdroj: David Kraus

Doktor Plzák byl zpopelněn bez obřadu. Čeho se mohl obávat?

To, že byl známý psychiatr Miroslav Plzák (+85) minulý týden zpopelněn bez obřadu, protože si to tak přál, vyvolalo debatu zejména mezi čtenáři zpravodajství na internetu. Dodejme, že paní Plzáková předložila bulvárním médiím, pro něž jsou úmrtí slavných „povinným tématem“, přípis psaný před lety manželovou rukou, kde to písemně potvrdil.

Za čtenářskou diskusí lze vidět dva pohledy: 1. Jaký je smysl tradičního pohřbu s obřadem? 2. Proč přibývá pohřbů bez obřadu a co k takovému postoji vede?

 

V odpovědi na první otázku se může mluvit o dvou aspektech. Jednak má pohřební obřad význam pro pozůstalé, protože jim prožitý smutek snáze pomůže vyrovnat se s odchodem blízkého člověka. Druhak při obřadu zaznívají slova díků a uznání, s dotyčným se loučí jeho přátelé. Je to důstojná tečka za životem.

 

Odpovědět na otázku, proč přibývá pohřbů bez obřadů, je složitější. Jde o trend, protože podle odhadů probíhá takto u nás asi polovina (!) pohřbů. Příčinou je zřejmě sekularizace (odklon od církve) české společnosti, dále nemalé finanční náklady spojené s obřadem, ale i názor „nevyhazujme peníze, když mrtvý už nic neví“. Někomu mohou nepřijatelně znít bezobsažné projevy profesionálních řečníků. A konečně, jistou roli může hrát – v dnešní mediální době – nešetrný humbuk rozpoutaný bulvárem, který často s prominutím „vaří“ titulní stránky z pohřbů slavných několik dnů. Tady by bylo možné uvést řadu jmen.

 

 

A právě toho se mohl prozíravě obávat doktor Plzák, byť je to spekulace autora těchto řádků. Přitom je nepochybné, že řada Plzákových kolegů, jeho známých, ale i těch, kterým svou radou pomohl, by přišla na poslední rozloučení s ním a vzdala mu tak hold.

 

Lze se tedy káravě ptát – vypovídá to cosi nepěkného o naší současné společnosti? Skeptik asi přitaká. Pak lze namítnout: A co davy na hřbitovech každoročně o Dušičkách? Jenomže na to skeptik namítne: to je pozůstatek tradice z minulosti, ale co bude s Dušičkami za třicet padesát let?

 

 

Objektivně lze snad nakonec říci: ano, dnes panuje kult mládí a přímo módní je znevažování tradic, i proto se společnost v záležitostech kolem smrti chová přinejmenším bezradně.

 

Velký materiál o doktoru Plzákovi najdete v příštím Reflexu.