Bloudící kameny v Údolí smrti

Bloudící kameny v Údolí smrti Zdroj: Archív

Bloudící kameny v Údolí smrti
Bloudící kameny v Údolí smrti
Bloudící kameny v Údolí smrti
Bloudící kameny v Údolí smrti
Bloudící kameny v Údolí smrti
15
Fotogalerie

Živé kameny záhadně bloudí pouští

Ve východní Kalifornii, v místě nazvaném Údolí smrti, se nachází pozoruhodný a tajemný úkaz. Po povrchu vyschlého jezera se samy od sebe pohybují kameny různých tvarů a velikostí.

Zanechávají za sebou stopy v písku, které jsou něco málo přes dva centimetry hluboké. Díky těmto stopám je přesně vidět, kudy se kámen za poslední dva až tři roky pohyboval. Doposud nikdo nedokázal potvrdit, jak je možné, že se kámen o váze dospělého člověka dokáže různými směry a hlavně sám od sebe, posouvat jen tak pouští. S kameny nic a nikdo zjevně nehýbe, široko daleko nejsou žádné jiné stopy než ty od kamenů samotných.

Vědci se dodnes snaží marně přijít na to, jak je to jen možné. Zatím vědí, že kameny zanechávají rýhy podle své váhy a tvaru strany, na které zrovna leží. Na základě toho, vědci usuzují, že je nenadnáší žádný vítr ani zemětřesení. Také vědí, že se kameny pohybují jen občas a to velmi pomalu. Jejich přímý pohyb se doposud nepodařilo zachytit. Stejně tak ani rychlost kterou se kámen pohybuje. Jakoby to opravdu záleželo na každém kameni zvlášť, kdy a kterým směrem se zrovna vydá na cestu.

 

Kolem pohybujících se kamenů vzniká samozřejmě mnoho spekulací. Od nejabsurdnějších, jako třeba jejich spojitost s UFO, po ty logičtější. Jako nejrozumnější vysvětlení se jeví verze od profesora George Stanleyho. Ten se domnívá, že se v písku pod kameny tvoří drobné částice ledu. Když pak na kámen fouká vítr, kámen nepozorovatelnou rychlostí sklouzává po směru větru, ale jen tam, kde je písek právě namrzlý. To, že se některé kameny točí jen tak dokola a ne daným směrem, by vysvětlovaly větrné víry. Dokud tato tvrzení však nikdo nepotvrdí, bude to stále nevyjasněná záhada. Můžeme tedy s klidným svědomím tvrdit, že v Údolí smrti to pěkně žije.