Jen více Číny

Jen více Číny Zdroj: ČTK

Neuvěřitelný vlak a fotky z Měsíce. Čína překvapuje svět

Úplně všechno se kdysi mohlo odehrát jen v komunistickém Sovětském svazu. Od hrdinských pracovních výkonů až po narození čtyřhlavých kohoutů. Dnes je takovou zemí Čína. Jenže tam dokáží vše skutečně dotáhnout do konce a není důvod si z toho dělat legraci. Spíše naopak. Svět by se měl začít bát, že skončí zcela v pevném sevření říše středu.

Nedávno například Číňané představili projekt na revoluční rychlovlak, který bude po cestě z metropole Pekingu do jihočínského Kuang-čou (předtím se toto velkoměsto jmenovalo Kanton) nabírat cestující, ale nebude mít zastávky. Jistě, ten projekt podle videa (je zde přiložené) vypadá legračně, je však vysoce pravděpodobné, že se uskuteční.

 

Jak má vlak fungovat? Speciální modul na střeše soupravy se odpojí ve stanici, kterou vlak projede, a zároveň nabere jiný modul, ve kterém již budou připraveni cestující k nástupu. Ti pak za jízdy projdou skrze střešní průchod do vlaku samotného. Pasažéři, kteří budou chtít vystoupit se pak naopak přesunou do modulu a vyčkají na jeho odpojení ve stanici.

 

Video placeholde
Čínský vlak co nikde nestaví • Archív

 

V pondělí pak premiér Wen Ťia-pao představil veřejnosti unikátní fotografie Měsíce, které pořídila při své misi kolem této planety sonda Čchang-e 2. Číňané se totiž pomalu připravují na let na Měsíc s lidskou posádkou. Vše samozřejmě bude záležet na rychlosti, s kterou budou svůj vesmírný program rozvíjet. Už dnes ale dávají do něj tolik peněz jako Američané. Na měsíc by se podle neoficiálních informací měli vypravit kolem roku 2025. Proč až za 15 let? Číňané nechtějí na měsíce pouze přistát, chtějí tam mít stálou základnu.

 

Čínský premiér Wen Ťia-pao představuje nové fotografie Měsíce.Čínský premiér Wen Ťia-pao představuje nové fotografie Měsíce.|Archív

 

No a aby toho nebylo málo a skutečně to připomnělo kdysi „neporazitelný“ Sovětský svaz, na webové stránce anglicky psaného oficiálního deníku China Daily je informace, že se v zemi našla želvička, která má dvě hlavy…