Vít Bárta byl bledý jako stěna

Vít Bárta byl bledý jako stěna Zdroj: Blesk

Ministr dopravy Bárta znovu bez řidičáku

Necelý rok se projížděl autem současný ministr dopravy Vít Bárta. Poté, co před rokem konečně absolvoval autoškolu, mu bylo včera po skoro čtyřměsíčním vyšetřování odňato nabyté řidičské oprávnění a udělena pokuta pět tisíc korun. Je to cena za jízdu bez platné poznávací značky.

Deníkům, které monitorovaly červencovou opulentní svatbu Víta Bárty s Kateřinou Klasnovou, se podařilo získat snímky ministrova maserati bez poznávací značky. Ženich se na nich projížděl po silnicích na Nymbursku podle vlastních slov poté, co mu někde plechová tabulka s registrační značkou vozu upadla. A protože, jak tvrdí, „maserati není auto stavěné na české silnice“, a tedy nebylo to poprvé, co značka upadla, byl připraven – v autě vezl náhradní nalepovací SPZ, aby umožnil provizorní identifikaci vozu.

 

Čtyři další měsíce

Zcela jasný případ šetřila nymburská policie od poloviny července, kdy se Vít Bárta sám k porušení pravidel přihlásil, až do třetího září. Tehdy předala policie závěry vyšetřování městskému úřadu, konkrétně jeho přestupkové komisi. Ta se po dalších téměř dvou měsících (!, pozn. autorky) usnesla, že ministr dopravy chybil, a udělila mu tedy výše zmiňovanou sankci. Od okamžiku, kdy se řidič k věci přiznal, do konce šetření uplynuly čtyři měsíce.

 

 

Kolik nás stojí pět tisíc pokuty?

Reflex se začal o věc zajímat už v srpnu, protože kolem případu bylo ticho po pěšině. Tehdy jsme se na Policii ČR Nymburk dozvěděli, že věc je stále v šetření. Na dotaz, co se šetří, když věc je jasná a od počátku nezpochybňuje přestupek ani pachatel, nám bylo vysvětleno, že každé šetření má své náležitosti, které je třeba vykonat, například vyslechnout svědky (!!!, pozn. autorky). Ony náležitosti policie vykonala během dalšího měsíce, aby další nutné náležitosti vykonávala přestupková komise Městského úřadu Nymburk další měsíce. Na včerejší telefonický dotaz Reflexu, zda už je věc uzavřena, sdělila pracovnice zmiňované komise, že šetření dopravního přestupku je věc neveřejná, a že nám tedy informaci neposkytne. V půl osmé večer přineslo zprávu o uzavření vyšetřování a udělení sankce pětitisícové pokuty a odnětí řidičského oprávnění televizní zpravodajství a dnes mají informaci k dispozici všechny české deníky.

 

Kolik peněz stálo daňové poplatníky čtyřměsíční šetření policie a přestupkové komise, na jehož konci je pětitisícová pokuta, dnešní deníky neuvádějí.