Anička je stále nezvěstná, jeji rodiče prožívají muka

Anička je stále nezvěstná, jeji rodiče prožívají muka Zdroj: Archiv rodiny

Případ ztracené Aničky: Jak dětem zajistit bezpečí?

V souvislosti se zmizením Aničky Janatové se objevil návrh dávat děti čipovat. Předpokládá se, že pak se děti neztratí, podobně jako se třeba neztratí očipovaní psi.

 

Jako všechna řešení, založená na strachu, má i tento návrh Zuzany Baudyšové z nadace Naše dítě zásadní nedostatky. Například: to, že své dítě očipujete, ještě neznamená, že o něj nemůžete přijít. Samotné čipování nesnižuje riziko jakékoli tragédie, která se může dítěti přihodit, to znamená, můžete své dítě očipovat a zároveň o ně přijít.

 

 

Vedle drobných problémů, které s sebou čipování nese a které jsou zároveň krajně riskantní pro dítě samotné, je tu pak ten problém, že z dítěte děláte zboží, dohledatelnou zásilku. Většina toho, čím sami sebe zbavujeme svobody, byla velmi podobně vymyšlena v době strachu. Případ Aničky, po níž policie v tuto chvíli stále pátrá, může pomoci takovou atmosféru vyvolat. A je poměrně jednoduché kývnout na něco, co se v době strachu bude zdát jako dobrý nápad – který se však může za pár let ukázat jako omezující; a může být nemožné se ho zbavit.