Julian Assange

Julian Assange Zdroj: Wikipedia.org

Kauza WikiLeaks: Assange že chtěla zatknout CIA?

Zprávy o zatykači na zakladatele serveru WikiLeaks proletěly médii způsobem, který připomíná styl Haló novin. Psalo se o komplotu služby CIA. Zajímá vás proč?

 

Se zájmem jsem si četl texty o vydání a později stažení zatykače na Juliana Assangeho, zakladatele serveru WikiLeaks. Vyrazilo mi přitom dech, když tuhle zprávu třeba web Lidových novin doplnil otázkou v titulku: "Je za tím CIA?” Sám Assange totiž nahodil pouze možnost, že po něm jde Pentagon.

 

Nařčení ohledně CIA je obsažené už v původní zprávě ČTK, jejíž součástí je tabulka s “reakcemi prostých lidí”, jak mi to v sobotu večer vysvětlili z tamního zahraničního oddělení. Citují se tu názory amerického blogera, který píše o „orwellovských choutkách” své vlády, a anglického technologického webu, jenž vydání zatykače švédskou justicí považuje za „očerňovací kampaň Washingtonu”. V obou případech jde o bláboly zcela náhodných lidí, kteří se věnují programování nebo počítačovému hardwaru a s daným případem nemají zhola nic společného - jejich názory na danou věc jsou tudíž relevantní asi jako hospodské řeči.

 

ČTK je ovšem uvádí do souvislosti se zpravodajským blogem CNN, což věci dodává na autenticitě - problém je v tom, že CNN si tyto spekulace v kontextu své novinářské zprávy nedovolí ani zmínit. Jedna z redaktorek je pouze uveřejnila na separátním blogu „vox populi”, kam se z hlavního zpravodajství úmyslně neodkazuje: funkcí blogu je zřejmě vyhledávat ty nejextrémnější názory na aktuální dění a vířit divoké spekulace, které na webu rozjedou fanatické diskuse. ČTK se tak vlastně proviní jen tím, když svoji tabulku přibalí k celé tiskové zprávě. A pak už se to veze.

 

Redakce některých webů text prostě jenom přetisknou. K náhodnému čtenáři se tak fakta o vydání a stažení zatykače dostanou se štěky náhodných programátorů z druhého konce světa - což je zhruba stejné, jako kdyby americká média ve věci zahraniční politiky USA citovala názory českých rybářů.

 

Nikdo z aktérů případu včetně samotného Assange tento nesmysl nevyslovil. V informačním šumu “konspirační teorie” přesto splynula s původní zprávou a neustálým citováním se stala její nedílnou součástí. Nikdo se zásadně neprovinil a všichni jen dělali svou práci, přesto náhle hlavní stránky mnohých webů nápadně připomínají rétoriku Haló novin. A kdo by nad autenticitou spiklenecké teorie zapochyboval, nejspíš ho uzemní odkaz na CNN coby zdroj informací. Zkrátka retro jako z dob studené války.