Pitrovo teatrální zatčení souvisí se snahou šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty ukázat se před novým ministrem vnitra

Pitrovo teatrální zatčení souvisí se snahou šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty ukázat se před novým ministrem vnitra Zdroj: ČTK

Špehují nás mýtné brány? Dost možná

V souvislosti se zatřením Tomáše Pitra rozjela MF Dnes podivuhodnou spekulaci – podle některých nejmenovaných policejních zdrojů k zadržení Pitra mimo jiné posloužily dálniční mýtné brány firmy Kapsch, které jsou osazené technologií, která - podle Mladé fronty - umí mimo jiné snímat signál mobilních telefonů, resp. identifikovat pasažéry vozů podle jejich mobilů. Tedy vedle toho, že umí snímat značky, typy a osádky vozů infrakamerou, což už se tak nějak ví.

 

Patrik Zandl na serveru Lupa.cz spekuluje o tom, že mýtné brány těžko mohou se signálem mobilů pracovat - především proto, že jej na první pohled nemají jak nabrat. A že informace může být záměrná policejní dezinformace. Několik lidí s problematikou obeznámených mi přitom v soukromém rozhovoru připustilo, že podobnou technologii, umožňující rozsáhlé sledování občanů a archivování údajů o nich, mýtné brány minimálně obsahovat mohou, spíše však obsahují.

 

Nejde teď o to, zda má pravdu technologický publicista Zandl, nebo mé anonymní zdroje. Jde o to, že o této technologii nikdo z těch, kdo na naše dálnice Kapsch s jeho bránami přitáhl, jaksi nemluvil. A pokud jsou jí mýtné brány skutečně osazené, stálo by za to se možná někoho zeptat, jak moc legální tenhle systém je. Do té doby si na dálnici vypínejte telefon. To, že máte čisté svědomí ještě neznamená, že po vás nejdou, ne?