Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Marek Douša

Babiš a Kleslová: Nejdřív láska, potom poprava

Čtvrteční Reflex přináší příběh složitého vztahu dvou někdejších podnikatelů a v současné době vlivných politiků – ministra financí Andreje Babiše a donedávna první místopředsedkyně hnutí ANO a  šéfky pražské ANO, dnes už jen starostky Prahy 10 Radmily Kleslové. Jeden bez druhého by nebyli, čím dnes jsou, přesto předseda ANO dal svým lidem v médiích a politice pokyn, aby ji – obrazně řečeno – uřezali hlavu. Co je v pozadí tohoto komplikovaného vztahu? Na Reflex.cz přinášíme ukázku z textu.

„Tak to jsi udělal ty? Mně?“ Tuhle výčitku údajně řekl šéf československých komunistů Dubček ruskému protějšku Brežněvovi, když mu vytýkal, že v srpnu 1968 poslal na pražské jaro ruské tanky. Stejnou větičku by mohla adresovat šéfka pražské ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová svému šéfovi Andreji Babišovi v reakci na to, jak ji v poslední době opakovaně nechal znectít ve svých médiích a pak ji hodil přes palubu. Konec velké lásky?

Věta: „Tak to jsi udělal ty? Mně? v podání Dubčeka znamenala: „Ty sis, Leonide, myslel, že já, věrný komunista a marxista, bych chtěl svrhnout socialismus? A proto jsi k nám vyslal několik set tisíc vojáků pěti států?“

Podobně by to mohla formulovat paní Kleslová Andreji Babišovi: „Tak tys hodil přes palubu mě, která ti sedmnáct let pomáhala budovat tvé podnikatelské impérium, stála při tobě v dobách zlých, nasazovala vlastní tělo i duši, když šlo o privatizaci státního Unipetrolu? Dokonce jen kvůli tobě jsem před dvěma roky vystoupila z ČSSD, na níž jsem založila svou síť kontaktů, a tohle všechno jsem opustila, abych ti pomohla budovat novou stranu, která v začátcích byla na okraji zájmu. A především: nikdy jsem neudělala nic, o čem bys nevěděl, a nikdy jsem ti nic nezatajovala. Možná jsem v poslední době příliš rychle odečítala ze rtů, ale byly to tvoje rty, rozumíš? Proč se ode mě na veřejnosti dnes distancuješ a tvoji lidé v médiích mě otevřeně likvidují? Myslíš, že jsem skutečně největší zlo veřejného života v Česku?“

Mondéna a její muži

Poprvé s Andrejem Babišem hovořili někdy na podzim 1998, údajně v sekretariátu ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. Novopečená sociální demokratka Radmila Kleslová byla tenkrát důvěrnicí politické garnitury starosocialistů, kteří se tehdy dostali k moci. Velmi blízko měla zvláště k ministru Miroslavu Grégrovi.

Do svých třiceti let se paní Radmila jmenovala Bartheldyová. Také její o třicet let starší manžel, Jiří Klesl, byl pevně napojený na struktury sociální demokracie a od roku 1998 pracoval na Úřadu vlády ČR jako bezpečnostní poradce. Oba se poznali po listopadu 1989, když pracovali v tajné službě nového státu.

Život Radmily Kleslové však osudově nezměnil ani Grégr, ani Klesl, ale Babiš.

Text Bohumila Pečinky Konec velké lásky najdete v zítřejším tištěném Reflexu.

Reflex 45/2015Reflex 45/2015|Archív