Video placeholde

Podepsala jsem Antichartu. Marie Rottrová je hrdinka důležitého upozornění

Upozornění: Tento text není další ze senzací o tom, kdo co signoval a nesignoval, ale hluboká poklona legendární zpěvačce, která navíc na Reflex stage ukázala, že je mimořádná dáma.

Marie Rottrová vystoupila na hlavním podiu Colours of Ostrava v pátek odpoledne. Byl to pro mě jeden z fantastických zážitků na festivalu. Proslulou zpěvačku jsem před tím nikdy naživo neviděla, což je ostuda. Jednak proto, že je to prostě Rottrová, a jednak, proto, že jsme obě z Ostravy.

Zpívat si společně s celým publikem až naivně krásné romantické hity, mít nad hlavou balónky ve tvaru žiraf a zeber a před sebou živoucí legendu s charakteristickou nakřáplinkou v hlase, to je prostě paráda. Navíc se tohoto koncertu stranili všichni pubertální výrostci. Kromě nich ale znali texty úplně všichni napříč generacemi.

Na stage Reflexu jsem po koncertu dorazila ve stavu, kdy jsem byla velmi náchylná k emocionálním myšlenkám (stejně jako Milan Tesař, který s Marií vedl rozhovor). A tak jsem se možná nechala příliš unést charismatem dámy, která prý nechce, aby se jí říkalo „Lady soul“, protože je otevřená žánrům a má ráda J.A.R. A která se směje tomu, že její muzikanti vylepšují její píseň Večerem zhýčkaná na Fernetem ztřískaná. (Co si budeme povídat, ty texty jsou někdy tak poetické že si o trochu cynismu říkají).

A teď k tomu, co mě zasáhlo nejvíc. Milan Tesař během besedy konstatoval, že Marie Rotterová byla vždycky pevná v tom, že nepodepsala to ani ono. Zpěvačka se proti tomu okamžitě ohradila a jakoby nic pronesla, že podepsala Antichartu. Publikum ve stanu zareagovalo upřímným potleskem. Člověk, který podepsal Chartu je samozřejmě obrovský charakter. Ale člověk, který přizná, že měl normální lidský strach a podlehl tlaku, tomu smekám hlubokou poklonu.

Je zajímavé, že zrovna lidé jako Helena Vondráčková a František Ringo Čech, kteří se sdružují kolem Miloše Zemana, se budou soudit a do krve se rvát o to, že Antichartu nepodepsali, i když jsou vyfocení v dobrém rozmaru nad lejstrem s propiskou v ruce.