Horské pivo Fries Karel Polívka a jeho tým vaří z pramenu vyvěrajícího na louce u Friesových bud

Horské pivo Fries Karel Polívka a jeho tým vaří z pramenu vyvěrajícího na louce u Friesových bud Zdroj: Archív

Když v létě do Krkonoš, tak na horskou pivní stezku

Pro návštěvníky nejvyšší českých hor se od pátku 1. června opět otevírá Krkonošská pivní stezka. Již pátý ročník existence tohoto unikátního projektu nabídne zájemcům trasu dlouho 35 kilometrů a celkem šest pivních zastávek. A samozřejmě výlet do nitra Krkonoš plný krásných výhledů a čerstvého horského povětří.

U zrodu Krkonošské pivní stezky stál mladý energický podnikavec Karel Polívka, který na Friesových boudách provozuje dva hotely a minipivovar. „Zjistil jsem, že v okolí je řada dalších malých pivovarů. Zprvu jsem je vnímal jako konkurenci. Ale vzápětí jsem svůj pohled zásadně změnil a vzal tuto skutečnost jako velkou příležitost. Příslušné pivovary jsem obvolal, sešel se s majiteli a navrhl jsem jim, že by bylo fajn udělat pivní stezku po horách,“ vzpomíná Polívka na samotné začátky projektu. „Chtěl jsem to zatraktivnit tím, že lidé budou sbírat razítka a na konci dostanou dárek. Svoji orazítkovanou kartičku pak mohou dát do slosování o různé ceny. Spustili jsme to a ono se to chytlo,“ dodává.

Od června 2014 tak mohli návštěvníci Krkonoš ochutnat piva z čtveřice minipivovarů – Fries z penzionu Andula, Paroháče z Luční boudy a Hendrycha a Krkonošského medvěda z minipivovarů ve Vrchlabí. V loňském roce se tato čtveřice rozrostla o pátý minipivovar, kterým se stal Trautenberk z Malé Úpy. A i před startem letošního ročníku ohlásili pořadatelé další nový přírůstek. Šestým členem pivní stezky se stal Pecký pivovar z Pece pod Sněžkou.

Díky přibývajícím pivním zastávkám se rozšířila délka trasy z původních 22 na 35 kilometrů. Během ní turisté projdou nejkrásnějšími místy Krkonoš, mohou se zastavit na Sněžce a klidně i na jakékoliv ze zastávek přespat a výlet si rozložit do více dní. Například na Luční boudě, která se nachází na úpatí Sněžky, pak mohou usínat s pocitem, že nocují na nejvýše položené chatě (i pivovaru) v celé střední Evropě.

Když před čtyřmi lety Krkonošská pivní stezka startovala, bylo pro zisk bonusu a možnost zařadit se do slosování o některou z cen nutné absolvovat ji celou, tedy čtyři zastávky. Nyní už – kvůli výraznému rozšíření stezky – nejsou pravidla tak „přísná“. Vzhledem k náročnosti a délce trasy se mohou na tento bonus těšit i ti, kteří neprojdou stezku celou, ale na své kartičce mají potvrzené alespoň čtyři zastávky.

Více o Krkonošské pivní stezce si přečtěte v příloze Cestování, která vyšla jako součást aktuálního tištěného Reflexu.