Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Jedete do zahraničí? Pozor na dýško v restauraci. V jednotlivých zemích se výrazně liší

Bývá to v zahraničí někdy dilema: Kolik dát spropitné v restauraci? A dávat ho vůbec? Zvyklosti jsou všude jiné a někde (Japonsko, Čína) můžete dokonce personál urazit, když mu nutíte spropitné. Naopak v některých zemích, jako například v USA, se s ním počítá až do výše 15 až 25 procent celkové útraty. Jak to obvykle v některých zemích funguje?

Jak upozornil turistický portál webu MailOnline, bez spropitného fungují restaurace například v Číně a Japonsku. Poskytnuté služby jsou brány jako povinnost podniku.

V zemích jihovýchodní Asie, například v Thajsku, Barmě či Kambodži, dýško dávat nemusíte, není očekáváno, ale malým spropitným zde nikoho neurazíte, personál si ho nakonec většinou vezme.

V Indii se už ale očekává kolem 10 procent. A přesně to je číslo, které platí v mnoha zemích světa, kde se spropitné v restauracích dává. Jsou to Německo, Itálie, Mexiko, Jihoafrická republika či Turecko. Ve Francii je spropitné započítáno na účtu. Přesto je podle pravidel zdvořilé dát ještě 10 procent z ceny.

V Egyptě to bývá od 5 do 10 procent, stejně jako v Řecku. Ve Španělsku a Portugalsku je to mezi 10 až 12 procenty a v Austrálii a na Novém Zálandu 10 až 15 procent.

Největší spropitné se platí v Severní Americe. Důvodem je to, že zde servírky a číšníci většinou neberou plat, ale jejich mzdou je právě dýško. V Kanadě se proto dává až 20 procent a v USA od 15 do 25 procent.

Pokud se chystáte na dovolenou, je vždy dobré si zjistit, jaká pravidla a zvyklosti v restauracích fungují.