Filip Dvořák v jedné z historických čtvrtí Kodaně

Filip Dvořák v jedné z historických čtvrtí Kodaně Zdroj: Filip Dvořák

Filip Dvořák v jedné z historických čtvrtí Kodaně
Luxusní byty  u moře
Výhled  na centrum
3
Fotogalerie

Kodaň: Dánové jsou na placení daní pyšní

„Zatímco v Česku je placení daní dost nepopulární, Dánové jsou na ně pyšní,“ tvrdí Filip Dvořák (32). „Dokonce až do té míry, že dánština má pro slova miláček a daně stejné slovo – skat.“
 

Jako doktorand v oboru umělá inteligence na matematicko-fyzikální fakultě UK jsem během studia nasbíral řadu zkušeností ze zahraničí. Po jeho dokončení mi tak přišlo přirozené vyrazit za zajímavými projekty do světa. Z nabídek mě nejvíce zaujalo vývojové centrum Microsoftu v Kodani.

LOSOVÁNÍ O BYT

Pro občany Evropské unie je imigrace do Dánska snadná. Stačí si zajistit dočasné bydlení, nechat si zaslat zdravotní kartu a přidělit dánské číslo pojištěnce. To slouží jako identifikace a je podmínkou i pro přidělení telefonního čísla nebo otevření bankovního účtu.

Hledání trvalého bydlení v Kodani už je větší oříšek. Maximální ceny pronájmů nemovitostí pro osobní účely určuje stát stejně jako omezující podmínky pro jejich nákup a vlastnictví. Na velkou část bytů kvůli tomu vznikají dlouhé čekací seznamy (líbil by se vám byt natolik, že byste na něj čekali několik let?) nebo se na jedné prohlídce bytu k pronájmu může sejít i tři sta zájemců. O šťastlivci se pak rozhoduje losováním.

Pokud jde o nákup do osobního vlastnictví, cizinec má tuto možnost až po pěti letech života v Dánsku. Výjimky uděluje ministerstvo spravedlnosti. Při opouštění Dánska pak zase musíte nemovitosti v osobním vlastnictví prodat.

MATEŘSKÁ V KARIBIKU

Kodaň je přímořské město, chladné, deštivé a větrné. V létě se rozednívá už ve čtyři ráno, zato v zimě je světlo jen šest hodin, a k tomu typicky zataženo. Kromě počasí ale Dánové žádné obecné důvody ke smutku nemají. Ani ke starostem, alespoň těm existenčním. Silná soudržnost a potlačení ambic jednotlivce ve prospěch celku mají v zemi tradici odnepaměti a tomu odpovídá sociální systém. V případě ztráty zaměstnání dostáváte tři roky devadesát procent platu, v důchodu (včetně invalidního) se příjem nesníží vůbec. Dostáváte, kolik vám platili při odchodu. Zdravotní péče je s výjimkou kosmetických zákroků zdarma, školství rovněž. A na vysoké ještě dostáváte státní příspěvek. V přepočtu na české koruny minimálně jedenadvacet, při bakalářském studiu až sedmdesát tisíc. Není divu, že studenti tráví čas cestováním po světě a magisterské zkoušky skládají až ve věku kolem třiceti.

Za zmínku stojí i mateřská dovolená. Rodiče se mohou rozhodnout, kdo si ji vezme, a ten pak dostává od státu celý rok svůj plný plat. Není tak neobvyklá situace jednoho kolegy z Microsoftu, jenž po narození dítěte trávil s manželkou půl roku v Karibiku, kde pracovali na dalším dítěti, a několik měsíců po návratu do zaměstnání pak opět vyrazil na dovolenou.

ČERNÁ JE DOBRÁ

Pro návštěvníky je v Kodani draho. Obyčejné pivo v běžném podniku vyjde na dvě stě čtyřicet korun (českých), koktejl na pětistovku… Ze zboží v obchodech představují levnější výjimky pouze potraviny a oblečení. Výběr je ovšem omezený a na ulici je dlouhodobě nejvíc vidět černá, ať jde o kozačky, punčochy, kalhoty, svetry, či kabáty. S modrookými blonďatými Dány tahle barva dobře kontrastuje a je i součástí „dánského stylu“, který se snaží přijmout většina imigrantů, snad aby dala najevo snahu o začlenění.

K věcem, jež jsou drahé i pro Dány, patří auta. U nich importní daň zvýší cenu až pětkrát. Proto jsou také zastoupena v populaci velmi řídce. Na prvním místě Dánové volí k přepravě kola, na druhém auto­busy nebo vlaky, které jsou oproti českým tiché, ve všech vagónech mají stoly a wi-fi je ­zdarma.

ÚŘAD TĚ VIDÍ

Zapadnout do dánské společnosti není lehké. Dánové obvykle setrvávají mezi přáteli z dětství, nové si tvoří jen omezeně a málokdy spojují svůj pracovní život s osobním. Přistěhovalci, vůči nimž si lidé udržují odstup, to nemají jednoduché. Stát k nim však byl až donedávna velkorysý. Přijímal je ve velkém množství přes třicet let a dnes v Dánsku tvoří první a druhá generace přistěhovalců celých třináct procent populace.

Pokud v Dánsku nechcete žít dlouho, učit se dánsky nemá smysl. Pro přistěhovalce mimo Evropany z členských zemí Unie je ovšem znalost řeči nutnou podmínkou k povolení trvalého pobytu. A ten jim také dost usnadní. Téměř všichni Dánové sice ovládají angličtinu, ale v praktickém životě nemá podporu. V obchodech, v bance, téměř všude čtete jen ­dánštinu.

Inspirativní je dánská byrokracie. Přes internet se pod stejnými údaji pohodlně přihlásíte do elektronického bankovnictví, správy osobních údajů i daňového přiznání. Jen pozor – platí to i opačně. Historii příjmů na vašich účtech a další údaje si může prohlédnout také daňový úřad. Kolegyni jednou překvapil tím, že jí náhle změnil daňový základ, protože přes měsíc bydlela s přítelem na adrese, kde byla „papírově“ jen jedna ložnice. Pro úřad tak přestala být svobodná a spadla do kolonky „žijící v nesezdaném páru“.

BABIČKY V SEXSHOPU

Absence existenčních starostí bere Dánům životní cíl obvyklý v chudších zemích (zajistit rodinu) a lidé se víc zaměřují na zdraví a duševní pohodu. Je to viditelné i při navazování vztahů s Dánkami – víc než o to, kde a jak člověk pracuje, se zajímají, jak se mu líbí v Dánsku a nakolik je spokojen se svým životem.

V porovnání s námi může blahobytné Dánsko působit až dekadentně. Konzumace alkoholu je dovolena od šestnácti a otevřenost k sexualitě dosahuje míry, kdy městské autobusy jezdí polepené obrazy odhalených ňader coby reklamou na plastickou chirurgii.

Zdravou sexualitou se Dánové vyznačují (a jsou na to pyšní) až do vysokého věku. Potkat v sexshopu sedmdesátileté dámy není nic neobvyklého. Projevem uvolněné sexuality je i typické započetí vztahu náhodným setkáním na jednu noc. Teprve ráno se pak zjišťuje, zda má smysl pokračovat.

DOMA JE DOMA

Dánové v průzkumech vycházejí jako jeden z nejšťastnějších národů na světě. Nelze však očekávat, že se přesunem do Dánska stanou šťastní i všichni nově příchozí. Uprchlíci jistě, pokud je pro ně hlavní bezpečí a vysoký ekonomický standard, ale osobně považuji za lepší místo k trvalému životu Česko.

Na životě v Dánsku je hodně pozitivního, především zdravý životní styl, vyvážená pracovní doba, omezování stresu a péče o vlastní emoce. Těmito aspekty se však lze inspirovat a přenést si je jinam, zatímco se špatným dánským počasím, potlačováním ambicí a chladným přístupem Dánů k cizincům lze udělat jen málo. Bohužel – dánské ženy, podle mne jedny z nejkrásnějších na světě, je těžké přesvědčit, aby Dánsko opustily.