Děvín, Pálava

Děvín, Pálava Zdroj: Profimedia

Ochranáři zpřístupnili po 70 letech vrchol hory Děvína na Pálavě

Ochranáři zpřístupnili po 70 letech turistům vrchol 550 metrů vysokého Děvína, nejvyšší hory na Pálavě u Mikulova. Až dosud se přitom turisté dostali jen zhruba 200 metrů pod něj. Dříve tam turisté nesměli kvůli vojenským vysílačům i vzácným rostlinám v jejich okolí, řekl ČTK Jiří Kmet ze správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Děvín ročně navštíví až 100 000 lidí. Prohlédnout si z něj mohou okolní Pavlovské vrchy s vinohrady, historické město Mikulov, vodní dílo Nové Mlýny a ruiny několika hradů.

„Teď bude výhled lepší. Vytvořili jsme stezku na vrchol a umístili na ni informační tabule,“ uvedl Kment. Zdůraznil, že ochranáři nechají vrchol zpřístupněný jen v případě, že na něm turisté nebudou odhazovat odpadky a ničit porost. Na Děvíně jsou vzácné suché trávníky. K nejvzácnějším rostlinám na něm patří například písečnice velkokvěté, nebo hvozdíky Lumnitzerovy.

Na vrchol Děvína byl zakázán vstup zhruba před 70 lety, když na něm armáda postavila vysílače. Tato zařízení byla před deseti lety stržena. Na místě, kde dříve vysílače stály, je jen betonový základ zarostlý mechem.