Eva Michaláková má dnes  k dispozici jen fotky svých  chlapců. Vidět se s nimi smí  pouze dvakrát ročně.

Eva Michaláková má dnes k dispozici jen fotky svých chlapců. Vidět se s nimi smí pouze dvakrát ročně. Zdroj: Archív Evy Michalákové

Zeman zrušil kvůli případu Michaláková pozvání norské velvyslankyně na oslavy 28. října

Prezident Miloš Zeman kvůli postupu norských úřadů v kauze dětí Michalákových zrušil pozvání norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové na všechny akce pořádané letos jeho kanceláří u příležitosti státního svátku 28. října. ČTK to oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Diplomatickou nótou byla velvyslankyně vyrozuměna dnes. Norská ambasáda to nebude komentovat.

"Dnes ráno jsme dostali zprávu z Hradu ohledně toho, že paní velvyslankyně není vítána na oslavě," řekl ČTK mluvčí norského velvyslanectví v Praze Terje Englund s tím, že ambasáda to nechce nijak komentovat.

Norské úřady rozhodly o tom, že má Češka Eva Michaláková přijít o rodičovská práva ke svým dvěma synům a mladší, šestiletý chlapec má jít k adopci. Rozhodnutí není pravomocné, matka se chystá odvolat. Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny Denise a Davida v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud považoval ale zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Podle diplomatické nóty ministerstva zahraničí, kterou velvyslanectví dostalo ve středu, je Česko rozhodnutím, podle nichž má Michaláková přijít o rodičovská práva ke svým dvěma synům, znepokojeno a má pochybnosti, že je v souladu s mezinárodními závazky Norska. Zaorálek předpokládá, že se s velvyslankyní sejde po jejím návratu do Prahy. Podle ambasády se Sletnerová vrátí začátkem příštího týdne. V úterý se šéf české diplomacie setkal s její zástupkyní Monicou Stenslandovou a tlumočil jí rozhořčení české vlády nad postupem úřadů.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je rozhodnutí norských úřadů bezohledné k matce i k "biologické rodině". Pokud se podle předsedy vlády rozhodnutí potvrdí, nepochybně to poškodí česko-norské vztahy. Prezident Zeman v úterý uvedl, že by ČR mohla do Prahy na takzvané konzultace zavolat svého velvyslance z Norska. Podle hlavy státu se tento krok podniká v případech, kdy se chce vláda zastat svých občanů. Postupem v takových kauzách, jako je případ Michalákových, se budou zabývat i ministři zemí V4.