Eva Michaláková

Eva Michaláková Zdroj: ČTK

Norské úřady odebraly Evě Michalákové právo na oba syny

Norské úřady posílají mladšího syna českých rodičů Michalákových do adopce. Ke staršímu ztrácí matka podle rozhodnutí rodičovská práva. Uvedla to dnes Česká televize. Mladšímu Davidovi je šest let, staršímu Denisovi deset. Norská sociálka odebrala rodičům děti v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání, ta se ale nepotvrdila.

Cause dětí Evy Michalákové se Reflex věnuje od začátku a dlouhodobě, připomeňte si průběh celého případu ve starších článcích, které v Reflexu vyšly:

Když Eva Michaláková odjížděla za svým nyní již bývalým manželem do Norska, zřejmě ještě netušila, jak kritické bude vyústění jejího rozhodnutí. Děti ve věku 6 a 2,5 roku jí odebraly norské úřady na základě podezření, že je s manželem zneužívali:

V úvodníku tištěného Reflexu z 8. ledna 2015 píše zástupce šéfredaktora Marek Stoniš, že nikdo se nakonec nebude moci divit, až se norský úřad pro "ochranu dětí" Barnevernet internacionalizuje a zaplaví celou Evropu, včetně Česka. Stačí se podívat třeba na agendu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, jeho kolegyně Michaely Marksové-Tominové nebo ombudsmanky Anny Šabatové a lze vlastně mluvit o zázraku, že u nás pobočka Barnevernetu nebyla otevřena už dávno:

Ve stejném čísle vyšla reportáž Adély Knapové přímo z Norska. „Jsme jediná komunistická země v Evropě, tady jsou děti majetkem státu,“ říká v reportáži norský právník Marius Reikerås, který bojuje za práva matek, jimž norský stát ve jménu svého obludného sociálního systému odebral děti a předal je do pěstounské péče:

Na konci ledna se situace zhoršila, když norské úřady ještě více omezily styk matky se syny:

Situaci okomentovala o den později Jordanka Jirásková:

Přiípad Michalákových postupně získal publicitu nejen v Česku, ale i v celé Evropě:

K poslední změně ve vývoji případu došlo v květnu, kdy norský úřad Barnevernet trvá na zrušení kontaktů chlpců s matkou: