Ivanka Trumpová: První dáma Ameriky

Ivanka Trumpová: První dáma Ameriky Zdroj: Reuters

První dáma Ameriky
První dáma Ameriky s otcem a manželem
První dáma Ameriky
Děti první dámy Ameriky
Děti první dámy Ameriky
22
Fotogalerie

Ivanka Trumpová: Nejmocnější žena Bílého domu má podnikatelský talent a snad i prezidentské ambice

Je to vlastně absurdní. „První dcera“ amerického prezidenta Ivanka Trumpová, žena s polovinou české krve, převzala roli první dámy. Prezident Trump ji respektuje tak moc, že to dokonce i přiznává. Její nesouhlas nese špatně, naslouchá jí, snaží se jí vyhovět. Výsledek? Ivanka Trumpová se stala jednou z nejvlivnějších žen Ameriky, a tím i celého světa. Co bude dál?

„Když s otcem nesouhlasím, ví to,“ řekla Ivanka deníku New York Times v půlce dubna 2017. „A vyjadřuji se maximálně objektivně. Když souhlasím, tak se naopak plně přikláním k celé jeho agendě a doufám, že mu v ní budu moci i prospět. Jsem ale vděčná za to, že mi vždycky naslouchá. Takhle dělal byznys. Takový je i prezident.“

Trumpova rodina je rozvětvená, a tak je pochopitelné, že do klíčových pozic plynule naskočili ti nejschopnější z klanu. Bylo tomu stejně u mnoha jiných amerických prezidentů. Bývalá modelka Ivanka (Čechům se její jméno zdá trochu směšné a evokující dítě, v angličtině zní úplně normálně) je jen víc vidět.

Amerika a svět se proti tomu vymezují jen okrajově, vždyť Trumpovi rodinní příslušníci stojí charakterově i zdravým rozumem nepoměrně výš než mnozí členové jeho administrativy, například bývalý vrchní stratég Steve Bannon. Tato hlavní spojka Bílého domu k nacio­nalistické pravici byla, po měsících tahanic s Ivankou a s Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem, vyhozena z Národní bezpečnostní rady. To je skvělá zpráva.

Obecná otázka je ale jasná: nakolik jsou Ivanka a její manžel Jared používáni jen jako nárazník Trumpových neřízených střel. Jak dlouho jim tahle privilegovaná pozice stínového, i když výrazného vlivu vydrží? Co se stane, jestli tatínkovi jednou dojde trpělivost a dobře míněné výtky své nejmilovanější dcery smete se stolu?

Zatím se tak neděje. Ivanka i Jared mohou kdykoli přisednout k jakékoli schůzce v Bílém domě, oba mohou kdykoli vstoupit do Oválné pracovny. „Mnoho z jejich diskusí se odehrává jen mezi nimi dvěma,“ řekl o své ženě a tchánovi Kushner  deníku New York ­Times.

Ano, zatím se jim daří „daddyho“, jak Ivanka otcovi říká, svým poradním hlasem korigovat. Což je štěstí pro nás všechny.

Nejmocnější žena Bílého domu

Do administrativy svého otce, ­nejmovitějšího prezidenta v historii Spojených států, vstoupila Ivanka okamžitě po volbách, kdy se stala členkou Trumpova šestnáctičlenného týmu, který připravoval změnu vlády. Mluvila přímo do sestavování kabinetu. Diskutabilní je, že do Bílého domu zamířila i s majetkem ve výši 740 miliónů dolarů, tedy 19 miliard korun, který od té doby utěšeně roste. Zatím si ponechává podíl v Trumpově hotelu ve Washingtonu, ze kterého mezi lednem 2016 a březnem 2017 vytěžila pět miliónů dolarů. Právní experti však na střety zájmu upozorňují marně. „Nejmocnější pár Washingtonu se pohybuje v právně i eticky nebezpečné oblasti,“ shrnula nedávno stanice CNBC. Nic se nestalo.

Od Ivanky se dávno očekává mnohem víc než od kterékoli jiné ženy v současné politice. Nestačí, že je nejviditelnější tváří Trumpova rodinného klanu a spolu s Donaldem a svým bratrem Erikem řídí otcovo impérium hotelů a realit – je zároveň – stejně jako bratři – výkonnou viceprezidentkou v rodinné Trump ­Organization. Zásadním způsobem se angažovala v jeho předvolební kampani, byla to ona, kdo ho provázel na rozhodující sjezd republikánů, ze kterého odešel nominovaný na prezidenta.

Koncem března roku 2017 se stala oficiální – byť neplacenou – zaměstnankyní v západním křídle Bílého domu. Neustále sice opakuje, že se snaží „opravdu, ale opravdu učit“, nicméně o tom, že má ambice být prezidentkou USA, už Channel 4 natočil dokumentární film. Není v něm ani trochu nadsázky.

Přesně to pojmenoval historik Carl Sferrazza Anthony: Ivanka hraje v současné administrativě klíčovou roli především proto, že na sebe transparentně přebírá zodpovědnost v podobě konkrétních úkolů – místo toho, aby jen intrikovala v zákulisí.

I mocenské portfolio jejího manžela Jareda Kushnera se postupně rozšiřuje – organizoval státní návštěvu Izraele, řeší mír na Středním východě, zabývá se vztahy s Mexikem a Čínou – už teď budí mezi americkými konzervativci obavy z nepřiměřeného vlivu na prezidenta. Převládají domněnky, že například impulsívní Trumpův odvetný útok střelami s plochou dráhou letu Tomahawk na leteckou základnu syrských vládních vojsk v dubnu roku 2017 byl vykonán čistě pod vlivem manželů Kushnerových. Tak nějak se o tom „uřekl“ Ivančin mladší bratr Eric pro deník Daily Telegraph.

Útok v Sýrii byl ale v podstatě nárazovou záležitostí. Ivanka s Jaredem však na Trumpa působí i v dlouhodobější strategii. Snažili se ho například přesvědčit, aby USA neodváděl z pařížské dohody o změně klimatu, navíc podporují ekologické projekty. Ivanka loni v prosinci přivedla svému otci Leonarda DiCapria a ukázala mu jeho film o ochraně životního prostředí. Prezident pak po schůzce překvapivě oznámil, že pokud budou plány související s obnovitelnými zdroji energie přinášet pracovní místa, bude je podporovat. Ano, slyšíte dobře.

Abú Ivanka

Zdaleka však nezůstává jen u návštěv celebrit v Bílém domě. Ivanka Trumpová si svou moc upevňuje postupně, krůček po krůčku: Podle deníku New York Times si například vyžádala, že chce být jednou týdně v kontaktu s ministrem financí Stevenem Mnuchinem a že chce kontrolovat prezidentovy exekutivní výnosy. Rozhodla se tak údajně poté, co některé z nich – za všechny ten protiimigrační – byly odmítnuty, protože byly špatně připraveny.

Její první zahraniční návštěva mířila na Střední východ. V Saúdské Arábii z ní byli tak paf, že Trumpovi začali říkat „abú Ivanka“, tedy otec Ivanky (!), a hashtag v arabštině „dcera Trumpa“ byl nejpoužívanějším na Twitteru.

Ne náhodou se nabízí srovnání s francouzským triumfem módní a společenské ikony Jackie Kennedyové a výrokem jejího prezidentského manžela: „Jsem muž, který doprovází Jacqueline Kennedyovou do Paříže.“ A není tedy divu, že Ivanka u Světové banky hravě prosadila grant ve výši 100 mi­liónů dolarů pro místní ženy, začínající podnikatelky ze Středního východu, které by díky tomu měly získat šanci na přístup k financím i obchodním kontaktům. „Jako vedoucí členka Trumpovy administrativy chci pomáhat ženám ve Spojených státech a po celém světě,“ řekla při té příležitosti. Ano, takhle mluví – obecně a nijak zajímavě. Za jejími slovy ale stojí i činy. Musí napravit otcovu auru člověka, jejž žaloval víc než tucet žen za pokus o obtěžování a jenž má doma manželku, která se ho „trochu bojí a on se jí na oplátku na nic neptá“, jak řekla komentátorka televize CNN.

Že nejpřímější cesta k Trumpovi vede právě přes Ivanku, pochopila i německá kancléřka Angela Merkelová, když ji letos na konci dubna pozvala na mezinárodní summit G20 do Berlína. Premiéra „první dcery“ Spojených států ve světové politice se ale moc nepovedla – Evropě se Ivančin boj za ženská práva zdá směšný. Není divu. Miriam Meckelová, šéfredaktorka týdeníku Wirtschaftswoche a moderátorka setkání mocných žen, hned na začátku diskuse řekla: „Chtěla bych se vás zeptat, jaká je vaše role? A koho reprezentujete? Vašeho otce jako prezidenta Spojených států, americký lid, nebo vlastní podnikání?“ Na internetu pak můžeme slyšet hlasité syčení a bučení publika, když Ivanka hájí svého otce a jeho vztah k ženám. Chápejte, že když Ivanka v Evropě řekne, že její otec je „neuvěřitelný šampión v podpoře rodin, kterým umožňuje, aby vzkvétaly“, a všechno ostatní svede na média, je to trochu silná káva.

Ivanka dále po hillaryovsko-clintonovsku prosazuje stejný plat pro ženy a muže, v USA zatím neslýchanou placenou mateřskou dovolenou nebo dostupnou lékařskou péči pro děti. Ve zcela nefunkčním systému zdravotní péče, který jistě nastolí její otec, je to zvlášť don­kichotský úkol.

Šedá eminence Jared Kushner

Praktikující Žid Jared se s Ivankou potkal na pracovním obědě v roce 2007 a tentýž rok spolu začali chodit. O něco později se ale rozešli – Kushnerovi rodiče nebyli z původně presbyteriánské dívky vůbec nadšeni. Židovství se přece dědí po matce, tak jaká by pak byla jejich vnoučata?

Ona původně presbyteriánská dívka dnes jí i vaří košer a každý pátek po západu slunce přísně dodržuje šábes. V roce 2009 totiž konvertovala k judaismu a přijala jméno Yael. Do časopisu Vogue řekla: „Bylo to zásadní životní rozhodnutí... Opravdu se mi zdá, že judaismus vytváří úžasnou stopu v rodinném životě. Od pátku do soboty neděláme nic jiného, než že jsme spolu. Ani netelefonujeme.“

Ivančina rodina se proto v rámci šábesu odpojuje od internetu, nevyřizuje e-maily, nedívá se na televizi. Společně tráví čas například při jídle, dlouhých procházkách nebo čtení. Děti má s manželem tři – dcerku Arabellu a syny ­Josepha a Theodora.

Paradoxní je, že Ivančin muž Jared Kushner, jehož oba prarodiče přežili holocaust a přišli do USA v roce 1949 z Běloruska (oba mimochodem přežili válku díky partyzánskému táboru bratrů Bělských, podle jejichž příběhu vznikl film Odpor), slouží muži, kterého otevřeně podporují i příslušníci rasistické a antisemitské organizace Ku-klux-klan a jenž v průběhu kampaně nikdy neodsoudil projevy antisemitismu. Jako absolvent Harvardu, právník a delevoper pracuje pro prezidenta, který považuje globální oteplování za nesmysl a jako správný bílý nacionalista pochybuje o tom, zda je Barack Obama vůbec Američan. Jednoduše: silně věřící Žid, jenž dřív otevřeně (i finančně) podporoval demokraty, v mnoha ohledech „Antitrump“, se přidal na stranu Trumpa, který věří hlavně v sebe.

Protože rodina je – nadevše.

Dnes už se otevřeně mluví o tom, že to byl právě Kushner, kdo Trumpovi vyhrál volby – díky Facebooku a Twitteru. „Jared Kushner je největší překvapení voleb roku 2016. Byl to on, kdo skutečně kampaň vedl. A dařilo se mu to prakticky s nulovými zdroji,“ potvrdil před časem Eric Schmidt, bývalý výkonný šéf Googlu, který po technologické stránce pomáhal v kampani Hillary Clintonové. „Ukázalo se, že Jared rozumí on-line světu lépe než chlapíci z tradičních médií. Utáhl celou kampaň díky novým technologiím,“ říká miliardář Schmidt a dodává: „Nakonec vyhráli. A zařídil to Jared.“

„Každý prezident, kterého jsem kdy poznal, má jednoho až dva lidi, jimž intuitivně a hluboce věří. A myslím, že v Trumpově případě Jared  takovým mužem bude,“ říká bývalý ministr zahraničí USA a diplomat Henry Kissinger, jenž zná Donalda Trumpa desítky let a je nyní jedním z jeho poradců pro mezinárodní vztahy. 

Ikona 21. století

Za úspěchy Ivanky Trumpové každopádně někteří vidí jen snahu o ještě větší zviditelnění, kterého chce využít ku prospěchu své módní značky, sestávající z oblečení, kabelek, šperků a doplňků, Ivanka Trump Collection. Jako například po rozhovoru, který dala v programu 60 minut. Ivanka si do pořadu vzala „svůj oblíbený“ zlatý náramek. Na stránkách firmy Ivanka Trump Fine Jewelry se začal druhý den okamžitě nabízet s cenovkou 10 800 dolarů. 

Objektivní důvody jejího vzestupu ale známe i bez náramků: na rozdíl od matky Ivany a macechy Melanie disponuje mnohem lepší mediální využitelností, protože nemá onen „zpropadený“ východoevropský přízvuk, kterého se prostě nejde zbavit. Naopak disponuje univerzální krásou, ač, paradoxně, v modelingu ne tak průkaznou jako kdysi u macechy i maminky.

Ano, Ivanka je napůl Češka, druhá generace amerických imigrantů. Na rozdíl od staršího bratra Donalda sice neumí česky, má ovšem slovanské jméno po matce (Ivana) a druhé zase po babičce, Marie. Ostatně Marie Zelníčková, která ve zmiňovaném roce 2017 oslavila 90. narozeniny, je stále čilou členkou rozvětvené rodiny. Českou stopu doplňuje Ivančina nejstarší dcera Arabella, pojmenovaná podle Vorlíčkova pohádkového seriálu pro děti.

Matka Ivana měla a má, jak tvrdí opakovaně při různých příležitostech Ivanka, na svou dceru jednoznačný vliv. Hodně toho Ivanku naučila: nejen co se týče bezchybné rodinné image, ale taky samostatnosti a obchodního talentu. Zatímco bratři Donald a Eric se v mládí věnovali lovu, podnikavá dívka už před lety založila zmíněnou exkluzívní značku oblečení, bot a doplňků, která je sice konzervativní, ale ne zas moc, takže ji klidně nosí i ženy z řad Trumpových odpůrců.

Její křestní jméno se už dávno stalo značkou – podobně, jako je tomu u Cher, Madonny či její matky Ivany. Ivanka své jméno musí mezinárodně chránit především v Číně, kde ji považují za vzor úspěchu. A místní podnikatelé doufají, že zbohatnou na všem, co ponese nálepku Ivanka – od menstruačních vložek po žvýkačky. V rámci strategie ochrany duševního vlastnictví už společnost Trumpové v Číně podala celou řadu žádostí o ochrannou známku slova Ivanka. 

Na to, aby se stala celosvětovou ženskou ikonou, má našlápnuto dobře, zároveň ji ale čeká hodně zásadních překážek: ony světem milované ženy a módní symboly bývají většinou demokratického smýšlení: ať už to byla Lady Di, Jac­queline Kennedyová, či Kate Middletonová. Bílá dcera miliardáře a východoevropské „alfa samice“ to nebude mít s obyčejnými ženami jednoduché: stačí se podívat na její rodinné fotky. Ty nažehlené, stoprocentně dokonalé děti, které jen dávají tušit skryté sbory chův a služebnictva...

Privilegovaná dcera

I boj za práva žen a zrovnoprávnění pohlaví je historicky většinou spjatý s liberální politikou. Ivanka je navíc na to, abychom jí věřili, že někdy musela za cokoli bojovat, příliš dokonalá a privilegovaná. Vždyť jaké má vzpomínky na dětství? Třeba takové, že v otcově new­yorské Trump Tower bydlel Michael Jackson, který prý přišel na představení Louskáčka, v němž jako dítě tančila. Nebo si pamatuje na zápas Mika Tysona v Atlantic City, jak se její otec snažil uklidnit rozvášněný dav, když Tyson poslal soupeře k zemi po 91 sekundách. Její přítelkyní byla v mládí dědička hotelového řetězce Paris Hiltonová nebo dcera někdejšího populárního starosty New Yorku Georgina Bloombergová. Dlouhá léta se přátelí i s Chelsea Clintonovou, jejíž matka loni kandidovala proti jejímu otci.

V roce 2017 také vydala svou druhou knihu, Women Who Work: Rewrite the Rules for Success (Pracující ženy: Nová pravidla úspěchu). Radí v ní, jak skloubit rodinný život s profesním. Tvrdí, že si čas s rodinou plánuje úplně stejně jako pracovní povinnosti: každý den hraje s prostředním synem karty, každý den přečte nejstarší dceři dvě knížky. Každý druhý týden má s manželem plánované rande. Kniha „od ženy pro ženy“ odkazuje na Oprah Winfreyovou nebo na šéfku společnosti Facebook Sheryl Sandbergovou. 

Trumpová v knize připomíná i Anne-Marie Slaughterovou, která se před lety proslavila článkem o tom, že opouští vysoký post na ministerstvu zahraničí v Obamově administrativě, aby mohla trávit více času s rodinou.

Nic podobného ale Ivanka nechystá. Právě naopak. Podle svých slov chce neustále „mírně působit“ na prezidenta Trumpa. Brzy uvidíme, co v jejím pojetí znamená mírně.