Dan Brown: Šifra úspěchu

Dan Brown: Šifra úspěchu

Dan Brown: Šifra úspěchu

Jedenáctero přikázání pro bestseller

Dan Brown, autor Andělů a démonů nebo aktuálního Ztraceného symbolu, je při vší snaze o nenápadnost značně kontroverzní chlapík. Člověk se od jeho románů nedokáže odtrhnout ani v okamžiku, kdy si uvědomí, že tahle MAŠINA NA PENÍZE vykrádá nejen Umberta Eka, ale i sebe samého. Jen v Česku se Brownových knih prodalo přes půl miliónu, z toho 320 000 výtisků připadá Šifře mistra Leonarda.



Dan Brown není jen autor pro masy - stejně jako J. K. Rowlingová nebo Paulo Coelho je ochrannou známkou, produktem, symbolem. Tenhle dietně vyhlížející pán prodal po celém světě hodně přes sto miliónů knih, přeložených do padesátky jazyků. Také oba Brownovi čeští nakladatelé, Metafora a Argo, sdělili Reflexu počet dosud prodaných výtisků. Celkový náklad sahá vysoko přes půl miliónu.

Napsat "typického Browna" se Brownovi už pětkrát osvědčilo - proto v následujících řádcích rozkucháme Brownovy knížky na kousky, demaskujeme jednoduchost ingrediencí, z nichž jeden z nejbohatších spisovatelů světa lepí své papírové zlaté doly, a zobecníme jeho spisovatelskou strategii na Jedenáctero přikázání tvorby (pamětlivi jeho aktuálního vztahu ke katolické církvi, nebudeme zde ani jednu stranu sporu dráždit desaterem). Na co nesmíte zapomenout, chcete-li napsat bestseller v Brownově stylu?

JEDENÁCT PŘIKÁZÁNÍ

1 Bojuj v limitovaném čase


Brown dokáže vměstnat celý napínavý příběh do čtyřiadvaceti a v případě Ztraceného symbolu dokonce do dvanácti hodin - instantní bojovky jeho knih nikdy nejsou delší. Sveřepě se drží tohoto pravidla a nepokouší se s dějem expandovat za hranici jednoho dne, ovšem díky uzavřeným epizodám může seriálově navázat další knihou - podobný přístup známe z bondovek nebo bourneovek. Omezený čas a strhující děj nutí čtenáře číst knihu v reálném čase také rychle: je lapen a nemůže přestat. Navíc u Brownových knih není nutno přestávat a přemýšlet, protože autor nám v neskutečném tempu honu za poklady, respektive klíči k dalším zamčeným dveřím, vůbec nedá šanci odbočit. Jako v počítačové hře se čtenář s hlavním hrdinou probojuje do dalšího levelu, jen když splní bojový úkol.

Dan Brown bojovky miluje od dětství - jeho tatínek prý pro své tři malé děti schovával vánoční dárky, které rozesel po domě a okolí. Jediným klíčem k pokladům byly mapa, šifry, kódy a hádanky. Takovéto hry zakomponoval Brown i do svých knih - proslulá je scéna ze Šifry, kde na dětský hon za pokladem vyráží fyzička Sophie Neveuová.

2 Využij tajemná náboženství a sekty


Hned ve dvou svých nejslavnějších knihách Brown nepěkně zachází s katolickou církví. V Andělích a démonech nechá samotného papeže počít syna (díky umělému oplodnění), který se posléze, již ve vysoké církevní funkci, dopustí otcovraždy, v Šifře zase odhalí kryptografku Sophii jako potomka Ježíše Krista a Maří Magdalény a v historii křesťanství překroutí, co se dá. To je na pováženou vzhledem k tomu, že matka malého Dana Browna a jeho dvou mladších sourozenců hrála na varhany v kostele a vychovávala své děti jako protestanty, v duchu episkopální církve.

Na spisovatelovu obhajobu je nutné říci, že zpopularizoval fenomény, jež by z oblasti vysoké kultury do té masové samy jen tak nesestoupily: Leonardovy malby, architektonické skvosty, zákulisí volby papeže, ilumináty, Sionské bratrstvo. Zejména na mysteriózní příběh Maří Magdalény a svatého grálu odhalený v Šifře se nabalila spousta vykladačů, pokračovatelů a příživníků, kteří přicházejí se stovkami publikací typu Poselství Da Vinciho kódu, Poslední tajemství Leonarda da Vinci nebo Průvodce světem Da Vinciho kódu. Dá se očekávat, že Symbol podobně vyzdvihne na světlo zednářskou mystiku.

3 Inspiruj se vzdělanci


Všimli jste si, že Brownovi hrdinové oscilují z hlediska inteligence a vzdělanostního zázemí mezi kategoriemi "génius" a "bůh"? Zejména ve filmové Šifře působí až legračně, jak profesor Langdon u tabule vyvozuje nepřehledné důkazy tak rychle, že to ani divák, který knihu četl, nedokáže sledovat ...

Brown sám vyrůstal mezi intelektuály, v kampusu prominentní newhampshireské Phillipsovy akademie v Exeteru, kde jeho otec Richard vyučoval nadané středoškoláky matematiku. Brown sám se nevrhl na některou z osmi prestižních univerzit Břečťanové ligy, ale doma, v Nové Anglii, zůstal a nevybral si nejhůř. Titul získal na věhlasné Amherstově univerzitě, škole svobodných umění. Motem této univerzity je mimochodem fráze "Nechť vnášejí do světa světlo" - a to Brown zcela nesporně činí.

4 Dej zbraň univerzálním vojákům


Brown vzývá elitu a idol renesančního člověka. Sám se takovým snažil být - na konci 80. let začal skládal hudbu a prodával alba pro děti i dospělé, poté zkoušel v Hollywoodu prorazit jako skladatel a zpěvák, což se mu tak úplně nepodařilo, a dodnes prý vstává ve čtyři ráno, ihned začíná psát a po každé hodině se na chvíli oddá tělocviku. I hrdinové jeho příběhů jsou perfektní.

A to včetně padouchů - potetovaný obr Mal´akh ze Symbolu, který ostatně na několika místech knihy opakuje větu: "Jsem mistrovské dílo," nebo fanatický flagelant Silas ze Šifry mají nadlidské schopnosti fyzické i psychické. A co teprve "klaďasové"! Brownovo vysněné alter ego Langdon je i ve Ztraceném symbolu "stále štíhlý a osmahlý, na muže po čtyřicítce má úctyhodný zevnějšek" a svými neuvěřitelně detailními encyklopedickými znalostmi nejen všemožných náboženství a sémiotiky, ale i architektury a literatury čtenáře doslova zahanbuje.



5 Dej slovo krásným vědkyním


Chytré, nádherné, kultivované, a navíc ještě vtipné jsou i Langdonovy spoluhráčky na straně Dobra, ať už jsou to italská fyzička Vittoria, nebo francouzská kodérka Sophie. Dobře jim sekundují i další hrdinky, půvabná a inteligentní matematička Susan Fletcherová z Pevnosti nebo Rachel Sextonová z Pavučiny, "velmi hezká (...) a nejspíš daleko chytřejší než většina lidí kolem". Bok po boku překonají s hlavním hrdinou všechna okultní osidla a důmyslné pasti, načež si v závěru knihy padnou do náruče. Zní to jako syžet nového plodu práce Jackie Collinsové nebo Virginie Andrewsové, ale to si jen Dan Brown zavzpomínal. I on poznal svou o dvanáct let starší manželku Blythe při práci - dělala mu manažerku a PR agentku a dodnes je jeho hlavní poradkyní.

6 Šifruj, kóduj, hádej a skládej


Vzpomínáte na to, jak otáčíte knihou Andělé a démoni a divíte se, jak lze napsat jméno sekty illuminati tak, aby se četlo stejně i při obrácení vzhůru nohama? Zkoušeli jste luštit šifru ve Ztraceném symbolu na mystické zednářské pyramidě? Brown miluje symboly a všechny jeho knihy jsou vlastně hádankou. Můžeme je číst jako postmoderní prózy, detektivní thrillery, historické ságy i iniciační romány. Jednou z Brownových prvních hříček byla změna vlastního pohlaví - to když spolu s manželkou publikovali roku 1995 pod pseudonymem Danielle Brown humoristický spisek 187 mužů, kterých se vyvarovat: Průvodce pro láskou zničenou ženu.
7 Odhal stará mystéria


Lidská touha porozumět smyslu života je neukojitelná. Autor mystického thrilleru nastíní tajemné souvislosti a, ať už za ručičku, nebo velkou oklikou, dovede čtenáře k překvapivému řešení. Čtenář je oslněn vlastní genialitou, Brown si mne ruce a možná trochu zapomíná, že mu s vymýšlením tajemných odboček pomáhá tým rešeršérů, z nichž nejzásadnější porci práce odvede Brownova manželka Blythe. I přesto se však v prvních vydáních Brownových knih objevují chyby a nepřesnosti. V Andělích a démonech byla například pro zpestření použita italština; bohužel tak, že Italům vstávaly hrůzou vlasy na hlavě. Totéž se jim dělo, když zjistili, že podle knihy nejsou některá místa v Římě tak úplně na svém místě. Sami reální vědci z výzkumného centra CERN (Evropské centrum pro jaderný výzkum v Ženevě) pak museli veřejnost ubezpečovat o tom, že antihmotu známou z knihy ve skutečnosti nelze použít jako zdroj energie, protože vyrobit ji stojí mnohem víc energie, než by byla schopna produkovat.

8 Konspirace zejména


Po jedenáctém září 2001 se do našich mozků natrvalo vloupal pocit ohrožení - ze vzduchu, z vody, ze sousední země, ze sousedního vchodu. Dan Brown to ví a rozplétá klubka intrik a teorie spiknutí v každém ze svých románů. Třeba v Šifře se v Převorství sionském, organizaci střežící svatý grál a jeho tajemství, skrývá zrádce a vrah; odkud pak pochází jméno románu Pavučina lží, není nutno vysvětlovat ... Jak snadno se s jednoduchými odpověďmi na složité otázky člověk identifikuje!

9 Neměň sloh


Styl, jakým Brown užívá jazyk, se od Digitální pevnosti v podstatě nezměnil - kritici pranýřují přesycenost terminologií a nemotorné metafory. "Brown má stále stejný prostý a občas trochu školometsky výkladový styl," shrnuje lapidárně překladatelka Michala Marková, která převedla do češtiny už Anděly a démony. Nyní spolu s kolegou Davidem Petrů musí do dvou měsíců přeložit Ztracený symbol, aby nakladatel Argo mohl dodržet slíbené datum, kdy kniha v češtině vyrazí na trh: 10. února 2010.

10 Cestovní kancelář


I když mnozí Brownovi američtí čtenáři možná ani nevlastní cestovní pas, nechává je autor prostřednictvím svých knih navštívit nejkrásnější místa světa: katedrály Říma, ledové pláně Arktidy, galerie Paříže, špínu Londýna, centrum Washingtonu ... V rozhovoru na serveru BookBrowse.com se Brown vyznává: "Rád bych učinil z Roberta Langdona svou nejdůležitější postavu. Jeho znalost nauky o symbolech a ikonografie mu totiž umožňuje luxus cestování do exotických končin."



11 Buď vždy kontroverzní


Když Brown v Šifře prohlásil fiktivní Převorství sionské za tajnou společnost skutečně založenou roku 1099 a když v téže knize obrátil křesťanskou historii i věrouku vzhůru nohama, nehnul něčí žlučí naposledy. Roku 2005 se s ním soudil spisovatel Lewis Perdue, ovšem dle verdiktu se zdá, že Brown jeho dvě novely s tématem podobným Šifře nevykradl. Stejný rozsudek zazněl o rok později v podobné kauze s pány Leighem a Baigentem, autory teorie o společném dítěti Maří Magdalény a Ježíše.

Oleje do ohně přilévají kritické hlasy tvrdící, že Brownovou věčnou inspirací jsou jedinečný román-zasvěcení Jméno růže (1980) nebo Foucaultovo kyvadlo (1988). Byl to právě jejich autor, italský profesor sémiotiky Umberto Eco, kdo vnesl do popkultury nauku o znacích a jejich interpretaci, vědu jako téma, učence jako hlavní postavu a historii jako prostředí. Sám vědec (a někdejší novinář) Eco na celosvětový útok na Browna reagoval před dvěma lety v interview pro New York Times velmi distingovaně: "Cítil jsem jako povinnost přečíst si to [jeho knihy; pozn. K. K.], protože se mě na to každý vyptával. Má odpověď zní: Dan Brown je jednou z postav mého románu Foucaultovo kyvadlo, který je o lidech, co začnou věřit na okultismus." Na literární postavu si Brown vede v reálném světě solidně: prohlásil, že má připraveny "hrubé nástiny skoro na tucet thrillerů s Robertem Langdonem, umístěných do záhadných míst po celém světě", a roku 2005 odhadl magazín Forbes jeho roční příjem na 76,5 miliónu amerických dolarů.


STARŠÍ KNÍŽKY MISTRA BROWNA

Za názvem technothrilleru DIGITÁLNÍ PEVNOST z roku 1998 (česky poprvé vyšla roku 2005; souhrnný náklad zhruba 50 000 výtisků) se skrývá nepřekonatelný šifrovací program, jehož kód se snaží rozlousknout krásná a neuvěřitelně chytrá matematička Susan Fletcherová.

ANDĚLÉ A DÉMONI z roku 2000 (česky 2003; náklad asi 135 000) poprvé představují harvardského profesora symbologie Roberta Langdona, který se s úchvatnou fyzičkou Vittorií Vetrovou snaží na papíře i na filmovém plátně zachránit Vatikán od antihmoty a sekty iluminátů.

V PAVUČINĚ LŽÍ z roku 2001 (česky 2005, pod názvem Anatomie lži 2008; náklad zhruba 60 000) Rachel Sextonová, analytička a dcera prezidentova volebního soupeře, zažívá drama v Arktidě, kde NASA v milióny let starém meteoritu nalezla důkaz mimozemského života.

ŠIFRA MISTRA LEONARDA z roku 2003 (česky 2003, roku 2005 jako Da Vinciho kód; náklad asi 320 000) podruhé staví před oponu Roberta Langdona. Tentokrát se honička odehrává v Paříži a pak Londýně, dešifruje se z díla Leonarda da Vinci a svůdnou pomocnicí je kodérka Sophie Neveuová.











BROWNOVA NOVINKA: SMYSL ZTRACENÉHO SYMBOLU NALEZEN

Ztracený symbol vyšel celosvětově 15. září 2009 v počtu 6,5 miliónu výtisků - větší první náklad firma Random House ještě neměla. V první den prodeje se románu v tištěné nebo elektronické verzi prodal milión a do konce týdne ještě jeden, také práva ke zfilmování byla úspěšně prodána za nechutně vysokou částku. České verze se dočkáme už za čtyři měsíce - stejně jako záplavy tiskovin o svobodných zednářích a Kapitolu. Víte totiž, jaký symbol se za knihou dle recenzenta Tima Masterse z BBC skrývá především? $!
Ač mezi intelektuály patří k dobrému tónu Brownem opovrhovat, nikdy jsem se nemohla dočkat českých vydání a hltala jeho romány rovnou v originále: zapůjčený Da Vinci Code mi vzal čtyři dny a noci, Angels and Demons tři. Četla jsem Langdonovy lapálie po nocích, po tramvajích, při jídle i ne zcela při smyslech, po dvaceti hodinách nonstop nad knihou. Už od roku 2006 napjatě očekávaný, tolikrát ohlášený a posléze odložený Lost Symbol jsem zakoupila ve čtvrtek ráno, takzvaně na víkend. V sobotu k večeru ovšem bylo po všem.
Profesor Robert Langdon přijíždí na pozvání svého přítele Petera Salomona do Washingtonu, D. C. Konference v Kapitolu, kde měl proslovit přednášku, se však nekoná. Místo obecenstva na Langdona čeká hrůzný důkaz toho, že Peter Salomon, nejvýše postavený muž v hierarchii svobodných zednářů, a jeho sestra Katherine jsou ve velikém nebezpečí. Během dvanácti hodin musí Langdon zabránit potetovanému Mal´akhovi, aby na své cestě za prastarým zdrojem moci znovu vraždil. Navíc oba kličkují pod rukama CIA ...
Děj 133 kapitol se na prostoru pěti set stran odehrává v šíleném tempu, z něhož čtenáře vyruší jen občasná odbočka popisující ve stručné větě fyzické či povahové vlastnosti postavy, vysvětlivka Langdonova citového pouta k jeho nepochopitelně stále funkčním hodinkám s Mickeym Mousem (o tomto artefaktu Brown píše už potřetí) a nezbytná demonstrace klaustrofobie jinak zcela bezchybného hrdiny. Výklady symbolů a historické exkurzy opět zaujímají velkou plochu: jak se Brown vyjádřil, "vměstnat pětiletý výzkum do dvanáctihodinového časového rámce příběhu byla osvěžující výzva". Pro mainstreamového čtenáře fakta naopak budou přílišnou zátěží - stejně jako přemýšlení nad tím, zda Brown dostává za únavný product placement značek typu iPhone, Google nebo BlackBerry dobře zaplaceno.
Symbol je strhující kniha, i když se čtenář stejně jako u těch předchozích jednoduše musí vyrovnat s její dvojakostí. Jak říká Brownova překladatelka Michala Marková: "Knihy Dana Browna nejsou ničím jiným než brakem ve slušňáckém hávu - a to vůbec nemyslím pejorativně! Ale upřímnost, s jakou tahle zednářská bojovka podává směs namíchanou z věcných informací, patosu i zjevných absurdit, je velice roztomilá."