Tiger Woods a ženy

Tiger Woods a ženy

Tiger Woods a ženy

Že Kristovy roky prý znamenají pro muže konec mladické nerozvážnosti a počátek dospělé zodpovědnosti? Kdeže!

Nejbohatšího sportovce světa Tigera Woodse zastihla třiatřicítka jako rozparáděného záletníka, který si rodinný život zpestřoval dámskou společností. Následky tohoto karambolu jsou ovšem větší, než se na začátku zdálo.



"Woodsgate" zahýbala Amerikou. Mediální síla téhle aféry je téměř srovnatelná se smrtí Michaela Jacksona nebo orálním průšvihem Billa Clintona. Dobře to vystihuje jedna kreslená anekdota. Barack Obama zrovna ohlašuje, že Amerika pošle do Afghánistánu další desítky tisíc vojáků. Novináři ale míří své kamery jiným směrem a z jejich chumlu na prezidenta někdo zasyčí: "Ticho, Tiger Woods se chystá něco říct!"

Ano, tohle je Amerika. V Evropě si řekneme: "No tak měl milenky, takovejch bylo a bude ..." Ve Spojených státech je z toho skandál obřích rozměrů. Puritánští, trochu dětinští a trochu pokrytečtí Američané jsou vždy překvapeni, když se jejich zidealizovaná superstar ukáže být nedokonalým smrtelníkem. Naštěstí má Amerika i smysl pro humor. A tak je tu fůra vtipů, které si utahují jak z Woodse, tak z celého mediálního humbuku. Takže ještě jeden: "Tiger je nejlepší proto, že nedělá věci na sto procent, ale na sto dvacet. A protože je stoprocentním manželem, zbývá mu ještě dvacet procent, které může věnovat jiným ženám."

AMERICKÝ SEN


Woodsova aféra je částí velkého příběhu, který se jmenuje americký sen. Sen o tom, že začnete od nuly a vypracujete se až na vrchol. A Tiger Woods je ztělesněný americký sen. Černošský klučina, který se narodil v rodině vietnamského válečného veterána a obrovskou pílí a talentem to dotáhl na nejlepšího golfistu současnosti. A sportovce, který jako první na světě vydělal miliardu dolarů. Obyčejní Američané, kteří golf nehrají, Woodse milují i proto, že to natřel všem bílým a bohatým. Ti bílí a bohatí, co hrají golf, ho milují proto, že hraje nádherně, o třídu lépe než soupeři. A všichni ho dosud měli rádi i proto, že vypadal jako člověk, který je fajn a nemá chybu. Jen se občas trochu vztekal, když zkazil ránu.

Tenhle obraz je teď v prachu. Woods byl nevěrný své ženě, a to už krátce po svatbě, během manželčina těhotenství i po narození dětí. Bulvár tvrdí, že měl poměr s více než desítkou žen. Asi jich bylo méně - u pěti šesti jsou známa jména, z nichž některé o svých stycích s Woodsem také vydaly svědectví. Šlo hlavně o sex, nikoliv o velkou lásku. Dotyčné dámy se rekrutovaly z jedné sociální skupiny: servírka, manažerka restaurace, manažerka kasina, hosteska nočního klubu ...



Tiger Woods je slavný, bohatý a docela pohledný. Bylo by s podivem, kdyby nejevil zájem o ženy. Už když se v roce 2004 ženil, naskýtala se nemalá pravděpodobnost, že bude své manželce, švédské blondýně Elin Nordegrenové, zahýbat. O Woodsových záletech se ostatně mezi jeho kolegy vědělo. A své tušila i Woodsova žena. To tušení si dokonce potvrdila tím, že mu zkontrolovala mobil. Bylo tedy jen otázkou času, kdy vše praskne. Podivná Woodsova nehoda 27. listopadu v půl třetí ráno, která stála na počátku aféry, vyvolala spekulace, jestli se její aktér nevracel od milenky.

Manželský poradce by situaci analyzoval tak, že Woods vstoupil do manželství nepřipravený na razantní změnu života. A nedokázal si poradit s nároky, které mu na jedné straně přinášel vrcholový sport a na druhé rodinný život. Woods se ženil, když mu bylo dvacet osm, a to je v dnešní době docela brzo. Do té doby hrál jen golf, nic jiného nepoznal, tato hra pro něj byla tím prvním i posledním. Teď prožívá nejlepší léta své kariéry, ale je tu i manželka, dcera Sam Alexis (2007) a syn Charlie Axel (2009). V roce 2006 navíc Woodsovi zemřel otec, který byl jeho celoživotním trenérem, psychologem, kamarádem i vzorem v jedné osobě. Opravdu hodně změn za pár let. A k tomu trénink, maximální nároky vůči sobě a svým sportovním cílům. Možná je za těmi nevěrami i fakt, že Woods si potřeboval od psychických tlaků při hře a od shonu v rodinném životě čas od času oddychnout. Vypustit páru, relaxovat. Sex je na to dobrou terapií.



MLČENÍ, NEBO ŘEČNĚNÍ?


Dva týdny Woodsovi trvalo, než nevěru oficiálně přiznal. Média mezitím našla a vyždímala absolutně všechny, kteří k jeho nehodě i záletům mohli cokoli říct. Ve dne v noci u Woodsova domu na Floridě hlídkovaly kamery televizních štábů, aby mohly přinést jakoukoli maličkost ze soukromí. Podařilo se: když jeho tchyni, která mezitím dorazila ze Švédska, bylo špatně a museli ji převézt do nemocnice, udělali z toho novináři událost dne. Absurdní.

Woods si za ten mediální hon ovšem může sám. Všichni píároví krizoví specialisté vědí, že při "průšvihu" je třeba být otevřený, aktivní, vycházet médiím vstříc. Woods ale mlčel, mlžil, kajícně se omlouval, i když vůbec neřekl, za co.

Na druhou stranu jen on sám ví, co se odehrávalo mezi ním a jeho ženou po nehodě, po zveřejnění prvních důkazů o nevěře. Třeba si všechno ještě nevyříkali a on nechtěl, aby se informace dovídala z médií. Takový postoj je pochopitelný. Oba si dali pár dnů klidu a rozmýšleli, jak v manželství dál. Jestli z mediálního hlediska nezvolil Woods dobrou taktiku, pak z osobního ano.

Co je ovšem výsledkem jejich přemýšlení? Rozhodnutí, které všechny překvapilo svou nekompromisností.

ODCHOD


Kromě přiznání nevěry Woods oznámil, že se na "časově nevymezenou dobu" stahuje ze soutěžního golfu a bude se věnovat rodině. To je zpráva, která nikoho nepotěšila. Tedy kromě Woodsova nejbližšího okolí.

Těžko říct, co je pravdivého na tom, že Woodsova žena mu položila nůž na krk a řekla: "Buď já, nebo golf." Pokud to skutečně tak postavila, udělala chybu. Stavět v manželství svého partnera před volbu buď-anebo je ošidné. Tlačíte člověka do kouta, nedáte mu možnost dalších voleb - a ty v životě skoro vždy bývají. Dotyčný o něco moc důležitého přijde a bývá to někdy i kus jeho osobnosti. Tahle razantní akce vyvolá v budoucnu reakci.

Pokud je v případě Woodse volba vyhrocená mezi rodinou a golfem, tak je to doslova - né - taková malá Sophiina volba. Nejde o to, že Woods nebude vydělávat. Peněz má dost. Jde o to, že golf je jeho život. Při hraní je spokojený, je v něm prostě doma. A navíc potřebuje pocit sportovního vítězství, protože výhry jsou jeho celoživotním motorem, motivací. Když mu tuhle část jeho života někdo vezme, udělá z něj frustrovaného člověka.



Je jasné, že na rodinné krizi má vinu Woods sám. Ale v manželství jsou vždycky dva. Jaká je Elin Woodsová? O ní se toho moc neví. Podle některých svědectví prý Woods v manželství není příliš spokojený.

Je otázkou, zda budoucí paní Woodsová mohla tušit, koho si vlastně bere. A do jakého postavení se tím dostane. Je příjemné vdát se za tak úspěšného chlapa, ale musela počítat i s tím, že bude hrát celý život roli stafáže. Jsou muži, kteří mají své manželky i děti rádi, ale ještě více mají rádi svoji práci - laboratoř, ateliér, pracovnu. Workoholici, pro které je práce jejich osudem a dosahují v ní také skvělých výsledků. Takový je Woods. A jsou ženy, které se spokojí s touhle rolí. Je to ale velmi náročné a vyžaduje to spíše starosvětské typy. Nikoli moderní emancipované ženy.

Je ale možné, že Woods si volbu rodina/golf postavil před sebe sám. Nabídl ji manželce jako tu největší možnou oběť i dar, kterou může dát. Je to sympatické gesto, ale nepraktické řešení. Obelhává tím sám sebe, sám se tlačí do nepohodlné situace. A dřív nebo později se bude muset ke golfu vrátit. Nic jiného mu nezbývá - kdyby přestal hrát úplně, to si rovnou může vpálit kulku do hlavy.

Ale je tu ještě jedna varianta. To prohlášení je především mediální záležitostí. Konečně nějaká vlastní aktivita, razantní krok, kterým převezme otěže do svých rukou. Ukončí spekulace přiznáním nevěry a na chvíli vyklidí pole. Že se bude věnovat rodině? To vypadá skvěle - taková oběť! Prach se přes zimu usadí a za nějakou dobu začne Woods zase hrát.

Těžko však říct, jak to ve skutečnosti je.



O CO PŘIJDEME


Ve chvíli, kdy Woods řekl, že na neurčito končí, se všichni lekli. Proboha, on zmizí! A s ním zmizí i obrovské peníze!

Je to pravda. Golf bez Woodse je jako opera bez Pavarottiho. Je chudší o lídra a tahouna. Když se Woods zúčastní turnaje, sledovanost v televizi stoupá o 50 procent a s tím i reklamní příjmy. Když nebude hrát, budou turnaje obtížněji shánět sponzory. A jeho sponzorské firmy budou mít menší tržby. Woodsovu roli zvyšuje i fakt, že to byl on, kdo ke golfu přivedl milióny lidí a kdo ho taky zdemokratizoval. Řečeno penězi: v půlce devadesátých let, kdy Woods vstoupil mezi profesionály, si nejlepší hráč první golfové ligy PGA Tour přišel na zhruba 1,5 miliónu dolarů. Dnes si vydělá okolo 10 miliónů. V roce 1996 si stý hráč světa přišel na 230 000 dolarů, dnes si vydělá okolo 1 miliónu dolarů. Hlavně díky Woodsovu vlivu.

Marketingovou sílu Woodsova jména dokládá bizarní maličkost. Když havaroval s autem, snímky odhalily, že na zadním sedadle se mu válí populárně naučná kniha o fyzice. Zatímco před nehodou se kniha Get A Grip On Physics v prodejích Amazonu ocitala na pozici 396 224, po nehodě skočila na pozici 2268. A šla by ještě výš - jenže už byla vyprodaná. Nejen britský vědec John Gribbin, který tu fyzikální brožuru napsal, ale všichni v golfovém byznysu vděčí Woodsovi za své výdělky. Nikdo nemá zájem na tom, aby světová jednička stála.

Woodsovi jeho přestávka komplikuje i velký sportovní cíl, kterým je překonání rekordu Jacka Nicklause v počtu získaných major titulů. Tím by se stal golfovým králem všech dob. Nicklaus jich má na kontě 18, Woods 14. Mnozí se těšili, že v roce 2010 nějaký další získá. V roce 2009 žádný major nedobyl, ačkoli formu měl. Vyhrál sedm turnajů a na většině dalších skončil do desátého místa. Woods nedávno už přestávku měl, od půlky roku 2008 do jara 2009 stál kvůli zranění. Nová pauza přichází o to víc nevhod.

Peníze a turnajová vítězství - ale co golfový divák? Ten taky může litovat, protože Woodsova hra přináší opravdovou krásu a potěšení. Především jeho tygří tah na bránu, takový nemá prostě nikdo. Když jde Woods za vítězstvím, když útočí a své soupeře drtí, je to jako hra z jiného světa. Virtuózní koncert, který umí zahrát jen on. A publikum ho za to miluje. Na tom nynější aféra nic nezmění. Právě pro tyhle chvíle budou diváci na celém světě netrpělivě vyhlížet Woodsův návrat. Kdyby se tohle už nemělo opakovat, byla by to ta největší ztráta pro golf i celý sport.



NA ROZCESTÍ


Stejně jako je při hraní golfu Woods naprostým profesionálem, vždycky ví, jakou hůl z bagu vytáhnout a jak zahrát míč co nejlépe, ve hře života je jako každý jiný. Dělá chyby.

Jeden anglický komentátor napsal, že po otcově smrti Woods ztratil cestu životem. Ve svých třiceti třech letech teď možná stojí na rozcestí, na novém začátku. Jestli ale Woodsovi a jeho rodinnému životu přestávka pomůže, jestli na jejím konci bude v psychické pohodě, to je otázkou. I kdyby se však rozvedl, měl by se kam vrátit. Ke golfu. Tu hru miluje natolik, že by mu nakonec pomohla dostat se ze dna.