Léčivé konopí

Léčivé konopí Zdroj: Jakub Požár

Eda Růžička: bez marihuany by možná vypadal jako slavný fyzik Stephen Hawking
Hanka Šibřinová s roztroušenou sklerózou: konopí mi zachraňuje život!
2
Fotogalerie

Léčivé konopí

Podle ústavy MÁ KAŽDÝ PRÁVO LÉČIT SE způsobem, jenž mu zabírá na jeho nemoc, a to zcela bez ohledu na hloupé zákony. Několik nemocných, kteří se léčí konopím, mám nablízku již dlouho – a marihuana je drží při životě.

Paní Věra je pádesátiletá dáma, pro jejíž potřebu začal před deseti lety její dospělý syn pěstovat konopí, protože u ní propukla Parkinsonova choroba. Lékaři jí dávali dva roky života – nanejvýš. V roce 2001 na její chalupu, na jejíž zahradě konopí rostlo, přijela policie. A cože je to za kytky. Syn paní Věry mi okamžitě zavolal do redakce, já po telefonu přemluvil policistu, aby kytky nezabavil a vzal jen vzorky, a druhý den jsem do jižních Čech, kde Věra žije, vyrazil.

O cause již věděl místní policejní ředitel, přijal mě, nechal mi udělat kafe a v krátkosti vysvětlil, že na udání se tam hlídka byla skutečně podívat, ale že policisté nejsou idioti, aby stíhali těžce nemocnou ženu za pěstování léčivých rostlin. A skutečně – policejní návštěva se už nezopakovala, paní Věra sklidila, a protože vše, co jí syn vypěstoval, skutečně zkonzumuje, žije dodnes a (až na další zdravotní potíže, rakovinu střev) se její stav za těch skoro deset let, co ji znám, výrazně nezhoršil. Život jí bez jakéhokoliv přehánění zachránila marihuana.

 

KONOPÍ VE FARMAPRŮMYSLU

Oficiální lékařská věda konopí jako léčivou bylinu samozřejmě zná. Existuje z něj vyráběný přípravek Sativex, což je čištěný extrakt z geneticky uniformních samičích konopných rostlin – marihuany. Používá se v řadě zemí pro léčbu neuropatické bolesti při roztroušené skleróze. Syntetické THC nalezneme v preparátech Marinol a Cesamtet. Ve Spojených státech se jimi léčí třeba nechutenství. Izrael, Německo a Británie přípravky schválily na bolest a neurologické indikace.

Přírodní marihuana je na seznamu schválených léčiv v Kanadě, Nizozemsku a Švýcarsku. Dvaadvacet států USA chrání zákony své občany proti federální jurisdikci, jež terapeutický potenciál marihuany popírá, dalších sedm států chrání své občany pro požívání marihuany proklamativně.

 

NA ROZTROUŠENOU SKLERÓZU

Jedna z mediálně nejznámějších pacientek s roztroušenou sklerózou je slečna Hanka Šibřinová, která je aktivně činná na serveru ereska.cz. Zeptal jsem se jí – protože se konopím léčí –, jak ho hodnotí, co pro ni znamená. Vypráví dlouho a z hlasu je znát, že mluví o něčem, co je pro ni důležité. A není divu, protože uvádí úlevu prakticky od všech obtížných příznaků – od křečí přes bolest až po špatné ovládání močových svěračů. Subjektivní hodnocení: „Konopí mi zachraňuje život!“

Hanka se léčí marihuanou už dlouho a také, stejně jako paní Věra, nikdy neměla problémy s policií. Ono totiž samoléčení konopím podle našich právních norem trestné není a ani být nemůže.

Evropská sociální charta výslovně uvádí právo na využití jakýchkoli opatření, která umožní dosáhnout co nejlepšího zdravotního stavu. Protidrogové úmluvy OSN nevylučují využití konopí či jeho účinných látek k terapeutickým účelům ani pěstování konopí k tomuto účelu. A konečně článek 31 Listiny základních práv a svobod výslovně uvádí právo na ochranu zdraví.

 

PLATIT ZA LÉKY?

Eda Růžička byl nejdříve kamarád mého kamaráda, jenž nás spolu seznámil, a pak jsme se s Edou stali kamarády i my dva. V pětapadesáti našli Edovi, kterého najednou přestala poslouchat noha, nemoc, jíž trpí slavný fyzik Stephen Hawking. Jmenuje se to amyotrofická laterální skleróza (ALS).

Postupoval jsem s Edou tak, jak má začínající konzument postupovat – vysvětlil jsem postup konzumace, možné negativní účinky a ubalil mu několik jointů, aby vyzkoušel, jestli bude schopen konopí užívat. Neměl být problém, kouří cigarety. Jointy jsem balil tak, aby si mohl dát i se svou paní a aby joint byl tak nadvakrát – až budeš mít dost, típni! Pak po prvním jointu bez típnutí dvě hodiny létal nad skalními propastmi, plnými různobarevných sympatických draků, a jeho paní o něj měla fakt strach. Když ho to přešlo, usoudil, že konzumovat může, a já ho seznámil s dodavatelem marihuany, jehož jsem mu rovnou přivezl domů. A oba – dealer i já – jsme měli neuvěřitelně blbý pocit, když Eda musel za bylinu, již nutně potřebuje ne fetovat, ale k léčení, platit. A bylo to mně i dealerovi blbý, i když mu nechal velkoobchodní cenu.

 

NAPIŠME ZÁKON!

V tomto článku nepíšeme o rekreačním užívání marihuany, to je v ČR momentálně legislativně celkem dobře ošetřené. Zde mluvíme o léčivé marihuaně – která pro pacienty absolutně není dostupná a na jejíž podávání potřebným legislativa není ani v nejmenším připravena.

Je povinností společnosti umožnit lidem jako Věra, Hanka nebo Eda, lidem se smrtícími chorobami i těmi jako Parkinsonova nemoc, rakovina, cukrovka, nechutenství, deprese či Alzheimerova choroba, aby si marihuanu, která je jinými léčivy prostě nenahraditelná, mohli vyzvednout na recept předepsaný lékařem v lékárně. A nechat si ji proplatit zdravotní pojišťovnou. Nevím, jak je to možné legislativně ošetřit, a taky nejsem za legislativní návrhy placen. Ten by mělo dát dohromady ministerstvo spravedlnosti a zdravotnictví, a to tak, aby si nemocní mohli trávu v lékárně nafasovat nejlépe už od prvního ledna příštího roku. Pokud nyní, kdy se objevily věrohodné informace o vysoké účinnosti marihuany na ty nejhorší nemoci, společnost tuto rostlinu pacientům okamžitě nezpřístupní jako každý jiný důležitý lék, jde přece o genocidu nemocných!

Každý, kdo trpí některou z těchto chorob, by ale měl už předtím a co nejrychleji začít marihuanu užívat, pokud možno ne kouřit, ale vaporizovat, odpařovat ve vaporizéru. Dávkování se uvádí jeden až dva gramy šlechtěné marihuany (skunku) denně. Kde sehnat marihuanu, to neporadím, pokud ji ale máte kde pěstovat, zasaďte! Projekt Legalizace.cz nazvaný Semínka seniorům je v plném proudu, proto semínka ganje (slabší konopí s obsahem THC asi pět procent) můžete od aktivistů dostat zadarmo. Takže pokud se potřebujete léčit konopím, sepište čestné prohlášení ve znění: „Já ... (jméno, příjmení, bydliště, rok narození) prohlašuji na svou čest, že konopná semena využiji pro vypěstování konopí pro vlastní samoléčbu. Dne … Podpis …“ Prohlášení a ofrankovanou obálku (bublinkovou) s napsanou adresou, na kterou chcete semínka doručit, vložte do velké obálky a pošlete na adresu: Legalizace.cz, Jaromírova 23, 128 00 Praha 2.