Dr. Lumír Ondřej Hanuš se vědeckému výzkumu konopí věnuje už desítky let

Dr. Lumír Ondřej Hanuš se vědeckému výzkumu konopí věnuje už desítky let Zdroj: Archív

Napravte tu křivdu!

Profesor LUMÍR ONDŘEJ HANUŠ vystudoval analytickou chemii na Univerzitě Palackého v Olomouci. V roce 1970 se začal věnovat výzkumu hašiše a marihuany, na konci sedmdesátých let prováděl v USA výzkum konopí a kokových listů.

V roce 1990 přijal pozvání z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, kde působí dodnes. Zde se mu také podařil významný objev: spolu s kolegou izolovali v mozku první endocannabinoidní látku – anandamid. Je členem mezinárodní společnosti pro výzkum cannabinoidů, působí v redakční radě časopisu Adiktologie.

 

Pokud vím, jste první český a možná i evropský vědec, kdo začal systematicky zkoumat účinky marihuany z lékařského a biochemického hlediska. Bylo to v sedmdesátých letech minulého století. Co vás k tomu už tehdy dovedlo?

To musím upřesnit. První se léčebnými účinky konopí na popud nestora českých hygieniků Jana Kabelíka začal zabývat Zdeněk Krejčí z LF UP v Olomouci. Spolu s Františkem Šantavým izolovali z konopí první cannabinoidní kyselinu, kyselinu cannabidiolovou, která je antibakteriálně účinná. Poskytli materiál několika klinikám, a tak v roce 1954 proběhla na lékařské fakultě UP konference na téma Konopí jako lék. Ti byli ve světě opravdu první. Ve světě tato skutečnost není moc známá, neboť vše bylo publikováno česky v univerzitních Aktech. Kdyby bývaly výsledky otištěny anglicky v nějakém západním časopise, jistě by měly zcela jiný dopad. To, že jsem u profesora Krejčího začal tuto rostlinu vědecky zkoumat, zřejmě nebyla náhoda. V každém případě jsem o této atraktivní rostlině věděl hodně a kupředu mne hnala touha po poznání. Paradoxem bylo, že když jsem ji na dvou pozemcích pěstoval, nikdo z kolemjdoucích nedokázal určit, o jakou rostlinu se jedná. Dneska by se něco takového určitě nemohlo stát.

 

Už dvacet let působíte na Hebrejské univerzitě a tam jste také objevil anandamid. Mohl byste tento objev laikům nějak představit?

Když byla v roce 1964 identifikována aktivní látka v konopí – THC –, obrátila se pozornost vědců na zkoumání účinků této látky na organismus. Zdálo se, že působí prostřednictvím dosud neznámého receptoru. Ten v roce 1988 objevil William Anthony Devane z USA. To byl obrovský krok kupředu. Nyní se vědělo, že ligand z rostliny, tedy THC, se váže na receptor v mozku (představte si cannabinoidní receptor v mozku jako zámek a ligand jako klíč, který do něj zapadne a „jeho pootočením“ spustí biochemické procesy, jež jsou pro náš organismus důležité. Už to, že cannabinoidní receptory jsou jedny z nejhojnějších receptorů v organismu, svědčí o tom, jak jsou důležité. Všem bylo zcela jasné, že tělo nemá receptory proto, aby čekalo, až někdo náhodně vykouří marihuanu. A tak dalším cílem bylo izolovat z organismu ligand tělu vlastní, který se váže na cannabinoidní receptory. Pracovali jsme na tomto projektu s Billem Devanem. Já jsem jako analytický chemik izoloval a on jako molekulární farmakolog prověřil mnou izolované látky na aktivitu na cannabinoidní receptor. Po jednom a půl roce intenzívní práce jsem měl v ruce čistý endocannabinoid, jejž jsme nazvali anandamid.

 

Kde na světě už mají pacienti právo koupit si konopí, když je potřebují k léčbě, v lékárně? A kdy se toho dočkáme u nás?

Nevím, kde na světě se léčebná marihuana v lékárně prodává. V Izraeli, kde je požití marihuany nelegální, se léčí marihuanou asi dva tisíce pacientů. Marihuanu dostávají k tomuto účelu zcela zdarma! Samozřejmě jsou země, kde je nemocnému povoleno si ke své léčbě konopí vypěstovat. V Česku dá nemocný na černém trhu za léčebnou dávku konopí (asi 0,5 kg či 60 gramů extraktu) nejméně sto tisíc korun. To je nedůstojné a jen rychlá legalizace léčebného konopí může tuto křivdu napravit. Doufám, že se dočkáte legalizace léčebného konopí brzy!

 

Může být joint zdraví škodlivý?

Kuřáci cigaret mají častěji rakovinu v souvislosti s kouřením nežli nekuřáci. Nikoliv však kuřáci konopí. Kouření konopí přispívá k rakovině dýchacích cest nepatrnou měrou. Tím nechci říci, že je kouření marihuany v pořádku. Kouření marihuany je stejně škodlivé jako kouření cigaret. Není zde třeba s nikým diskutovat o škodlivosti cigaretových zplodin, ať již je cigareta ubalena z jakéhokoliv rostlinného materiálu.

 

Úplně na závěr – vy sám jste, nebo nejste rekreačním uživatelem konopných drog?

Asi vás překvapím, ale opravdu jsem nikdy konopí ani jeho produkty na sobě nevyzkoušel. Jsem v životě dostatečně spokojen a nepotřebuji si život vylepšovat pomocí THC. Sportuji, raduji se ze života, a tím produkuji ve svém těle anandamid, naše vnitřní štěstí, a ten mi dává dostatek přirozené radosti. Konopí mám v záloze pro případ, že bych onemocněl a lékaři by mi nemohli pomoci, ale k tomu doufám, nedojde. Mým cílem je cíl každého – zemřít v co nejvyšším věku za plného zdraví! Navíc vás jistě potěším tvrzením, že se marihuanou živím již 40 let, a tak nemohu riskovat ztrátu zaměstnání v tomto oboru.