Tady to před šesti lety začalo. Pláž neznámého ostrova, ohořelý boeing a jako zázrakem přeživších čtrnáct hlavních hrdinů.

Tady to před šesti lety začalo. Pláž neznámého ostrova, ohořelý boeing a jako zázrakem přeživších čtrnáct hlavních hrdinů. Zdroj: Profimedia.cz

Lost / Ztraceni

Jeden z nejlepších, nejsledovanějších a nejdražších seriálů nového milénia se po šesti letech vysílání uzavřel. A to nejen pro Američany, kteří na televizní stanici ABC 23. května 2010 oplakali poslední, 121. epizodu, v níž se více než tucet hlavních hrdinů znovu sejde bez ohledu na to, zda přežili, nebo nepřežili útoky „těch druhých“ a MAGICKÉ TRIKY TAJEMNÉHO OSTROVA, na němž kdysi společně ztroskotali. Češi se dočkali fi nálního dvojitého dílu šesté série na satelitní televizi AXN v noci 27. července. Nezáleží na tom, kolik z letošních třinácti nominací na prestižní cenu Emmy tvůrci Ztracených odloví. Let Oceanic 815 ztroskotal už navěky.

 

Do závislosti člověk spadne, než se naděje. V listopadu roku 2006 odjel můj tehdejší chlapec na půl roku do Indie a já náhle potřebovala substituci drogy – citu – za jinou. Kamarádi (tak už to u drog chodí; skoro vždycky vám je jako první nabídnou vaši nejbližší) mi jako náplast na stesk přinesli vypálená DVD s neznámým obsahem. Prý fajnový zboží, americký seriál s názvem Lost o letecké havárii na magickém ostrově kdesi v jižním Pacifiku ... Než jsem zhltla všech 55 zhruba třičtvrtěhodinových dílů, které tehdy byly k dispozici, uplynuly pouhé dva dny. Od příběhů party divných lidí uvězněných v magické džungli jsem zvládla odběhnout maximálně na pár minut, jíst ani spát jsem nemusela (ona ta partička na obrazovce taky moc nejedla a nespala). Geniální mix akce a vzrušení, tajemna, exotiky, atraktivity a zároveň neokoukanosti hlavních protagonistů, uvěřitelné dialogy a schopnost divákovy nervy napnout k prasknutí ukončením dílu přesně v momentě největšího očekávání způsobily, že na závislost bylo zaděláno.

 

JEN NÁKLADY NA DLOUHÝ PILOTNÍ DÍL DOSÁHLY MONSTRÓZNÍ VÝŠE 13 MILIÓNŮ DOLARŮ.

 

Pak ovšem, právě v půlce třetí série, přišla strašná věc, jež je pro seriály zámořské provenience příznačná – tříměsíční přestávka ve vysílání. Internetoví piráti na jaře 2007 nebyli tak zdatní jako dnes a neumístili kradené díly ještě před ofi ciální premiérou na web (to se ostatně v případě seriálu Ztraceni nedělo, americká televizní stanice ABC měla vše dobře podchycené) a já se ocitla bez svých fi ktivních kamarádů. Naštěstí už existovala virtuální encyklopedie Lostpedia a nejobsáhlejší z českých fandovských webových stránkek Lost.cz, takže jsem alespoň mohla trávit čas čtením absurdních podrobností o jednotlivých epizodách a vyplňováním kvizů typu Která postava jste? (tehdy i dnes jsem prý neohroženým lékařem Jackem, ačkoli je mi mnohem sympatičtější tajemný John Locke). Čemu jsem to vlastně propadla?

 

JAK SE ZTRACENI ZTRATILI

To takhle v lednu 2004 Lloyd Braun, tehdejší ředitel televizní stanice ABC, objednal jistý nepravděpodobný scénář. Zadání? Nechť se v příběhu snoubí syrovost Goldingova románu Pán much s espritem neoholeného Toma Hankse z fi lmu Trosečník v prostředí sitcomu Gilliganův ostrov z konce 60. let; to celé odlehčeno přirozeností reality show Survivor a špetkou nadpřirozena. A ať je to jiné než všechny ostatní seriály!

Ten scénář skutečně vznikl.

A začalo se podle něj točit.

Ve Státech lostmanie propukla 22. září 2004, před očima 18,5 miliónu diváků televizní stanice ABC. Ten večer na jejich obrazovkách havaroval na trase Sydney–Los Angeles Boeing 777 (jak znalci ocelových ptáků jistě poznali, ve skutečnosti se jedná o Lockheed L-1011 TriStar). A ukázalo se, že na palubu letu Oceanic 815 se nalodila spousta zajímavých lidí s rozvrácenými rodinami, psychickými problémy a neschopností začlenit se do společnosti i vyjít sám se sebou:

 

„Vše, co se děje, má svůj důvod.“; „Osud volá!“; „Najdi sám sebe...“ Taková hesla křičela z plakátů, které po šest let zvaly americké diváky ke sledování nových sérií Ztracených.„Vše, co se děje, má svůj důvod.“; „Osud volá!“; „Najdi sám sebe...“ Taková hesla křičela z plakátů, které po šest let zvaly americké diváky ke sledování nových sérií Ztracených.|Isifa.com

 

Doktor Jack Shephard, svalnatý klaďas, lékař s vůdčími schopnostmi naplňující úsloví nomen omen. Shepherd, slovo výslovností shodné s Jackovým příjmením, totiž v angličtině označuje pastýře i duchovního vůdce.

 

Kate Austenová, reprezentantka iowské nižší třídy, nyní svůdná vražedkyně na útěku.

 

Sawyer, zpočátku záporák, zloděj, vrah a drzoun s několika falešnými identitami, posléze velký čtenář a věrný partner lékařky Juliet Burkeové z družiny „těch druhých“.

 

John Locke, charismatický zálesák a mystik, kterému tvrdé přistání na neznámém ostrově vrátilo schopnost chodit.

 

Charlie Pace, zkrachovalý, na drogách závislý rockový zpěvák, jehož jméno slangově značí kokain a příjmení pro změnu amfetamin, speed.

 

Jin a Sun, prazvláštní jihokorejský manželský pár, jehož ženská polovička Sun skrývá před svým zprvu dominantním manželem mnohá tajemství.

 

Hugo Reyes, řečený Hurley, tělnatý výherce obrovského obnosu peněz a zároveň frekventant psychiatrických zařízení.

 

Velmi těhotná Australanka Claire Littletonová.

 

Někdejší irácký mučitel a převeliký krasavec Sajíd Jarrah …

 

…a nějakých 62 dalších, o psu nemluvě. Všichni přeživší vybíhají z nadvakrát zlomeného, ohořelého trupu letadla na pláž a organizují svůj život v neznámé tropické džungli, ve které se postupně začnou objevovat lední medvědi, přízraky mrtvých, černé dýmové monstrum a tajemní obyvatelé ostrova zvaní prostě „ti druzí". Na každém kroku se ukazují nová mystéria, nad nimiž zůstává zdravý rozum stát, a veškeré vědecké poznatky jsou rázem k ničemu (a to se spousta postav jmenuje po slavných fi lozofech a fyzicích).

 

Čtyřiačtyřicetiletý duchovní otec Ztracených J. J. Abrams získal za svou práci na seriálu Zlatý glóbus a dvě ceny Emmy. Kolik z letošních třinácti nominací na Emmy zástupci seriálu 29. srpna v LA promění?Čtyřiačtyřicetiletý duchovní otec Ztracených J. J. Abrams získal za svou práci na seriálu Zlatý glóbus a dvě ceny Emmy. Kolik z letošních třinácti nominací na Emmy zástupci seriálu 29. srpna v LA promění?|Profimedia.cz

 

Jak je možné, že se ostrov pohybuje tam a zpět v prostoru i v čase? Je to kvůli neznámým elektromagnetickým silám dřímajícím v jeho nitru? A co znamenají čísla 4, 8, 15, 16, 23, 42, na něž dobrosrdečný tlouštík Hurley vyhrál v loterii majlant (a která začali masově vyplňovat na své sázkové tikety fandové seriálu)? Odděleně i dohromady se čísla neustále opakují při nejrůznějších příležitostech, na ostrově jsou třeba vysílána z ukrytého vysílače nebo fi gurují na dveřích hlavní stanice záhadné společnosti Dharma Initiative…

 

Mezi další mysteriózní jevy a objekty, jejichž funkce či původ se divák mnohdy ani nedozví, patří ruiny (leckdy pomalované hieroglyfy), těhotné ženy vždy záhadně umírající v druhém trimestru (až na Claire a Sun), ztělesněné zlo zvané Muž v černém, a zejména již zmínění Druzí. Ti byli na ostrově ještě dřív než technici z Dharmy, vede je odporný skřeček Benjamin Linus, pod jehož vedením unášejí děti a zabíjejí dospělé, a právě jeho prostřednictvím je řídí tajemný Jacob, jehož rodinnou historii a skutečný raison d‘être zjistíme až ke konci závěrečné série. Už od počátku je však zřejmé, že pro nové, nedobrovolné obyvatele ostrova jsou „ti druzí“ nevyzpytatelní a nebezpeční. Skoro jako Danielle Rousseauová, která … A nyní se s dovolením zachovám přesně jako tvůrci Ztracených – udržím publikum v napětí tím, že mu o Rousseauové ještě po celou jednu kapitolu nic neprozradím! Frustrující metoda, ne? A taky předvídatelná a lehce dementní. Ale tyhle fígle fungují, aspoň v Lost.

 

VYHAZOV ZA KASAŠTYK

I když si to skalní fanoušci seriálu neradi připouštějí, start Ztracených nebyla taková událost, jako když se v padesáti miliónech amerických domácností zapnuly obrazovky na poslední epizodu seriálu M*A*S*H nebo když masy maloměšťáků civěly na Dallas. Ale taky jsme v novém miléniu, kdy možnosti přepínání značně pokročily. Svých průměrných 11 až 16 miliónů amerických diváků si všechny epizody Lost uchovaly, i když pochybnosti o úspěchu seriálu byly zpočátku, hlavně než se dostal do éteru, ohromné. Jen náklady na dlouhý pilotní díl dosáhly monstrózní výše 13 miliónů dolarů, což je v historii ABC daleko nejdražší počin. Taky za to, že dal projektu zelenou, zaplatil Lloyd Braun svým teplým místečkem. A jakmile byl dobrý skutek po zásluze potrestán, stal se seriál tím vůbec nejúspěšnějším, s čím se ABC roku 2004 vytasila.

 

Takhle nějak vypadal neslavný konec letu Oceanic 815 na trase Sydney–Los AngelesTakhle nějak vypadal neslavný konec letu Oceanic 815 na trase Sydney–Los Angeles|Archív

 

Má-li seriál Lost jednoho hrdinu, který po právu shrábl ceny, prestiž, prachy a hlavní zásluhy, je to bezesporu J. J. Abrams. Geniální producent, scenárista, režisér, herec, skladatel a bůhvíco ještě nejenže napsal klíčový dvoudílný pilot seriálu, ale taky ho sám režíroval a sestavil (spolu s dalším tvůrcem, Damonem Lindelofem) jakousi bibli seriálu, podle níž se ubíral příběh a tvarovaly charaktery postav. Nehledě na to, že Abramsova společnost Bad Robot celou věc produkovala. Dvě Emmy, Zlatý glóbus a další ceny a nominace jen za Ztracené posunuly Abramse na kariérním žebříčku směrem k hollywoodským predátorům a na režisérská křesla fi lmů Mission: Impossible III či Star Trek.

 

Štáb Ztracených většinou natáčel na havajském ostrově Oahu, vulkanickém drobečku s nádhernými plážemi, který přes zdánlivou divokost obývá skoro milión lidí. A ačkoli to na obrazovkách na první pohled není vidět, tvůrci se po prvotních finančních průsacích snažili šetřit. Scény odehrávající se ve světových velkoměstech se často točily na předměstí havajské metropole Honolulu, na jihovýchodě ostrova, a irácké boje spojené se Sajídem probíhaly v reálných vojenských bunkrech, jež na Havaji zůstaly z druhé světové války.

 

Bezprostředně po svém vzniku se seriál dočkal spousty fanoušků a koupených licencí pro vysílání. U nás se objevil nejprve na české mutaci televizní stanice AXN v roce 2005, o rok později jej koupila Nova. Ta skončila odvysíláním čtvrté série, zatímco AXN došla koncem července s hrdiny až do konce. Dlužno poznamenat, že novácký dabing seriálu se velmi povedl a dodal některým postavám sílu a charisma větší než v originálním znění, jak už se povedlo mj. u česky namluvených Simpsonových nebo Sexu ve městě.

 

DOČKALI JSTE SE: DANIELLE ROUSSEAUOVÁ

Francouzka Danielle Rousseauová na ostrově ztroskotala už šestnáct let před aktuální skupinkou a jako jediná přežila (dílem i díky tomu, že část svých druhů postřílela). Pro nové trosečníky vedené Jackem představovala v seriálu díky svému informačnímu potenciálu jistou naději, ale zároveň i nebezpečí – a nejen proto, že v prvních epizodách mučí Sajída a střílí na Hurleyho a Charlieho v domnění, že patří k „těm druhým“. Právě s představitelkou Danielle Mirou Furlanovou, někdejší chorvatskou divadelní hvězdou a posléze válečnou uprchlicí do Kalifornie, jsem tento měsíc mluvila na karlovarském fi lmovém festivalu. Přijela sem spolu s rekordně velkou, čtyřiadvacetičlennou bosenskou delegací ke snímku Opuštění a své tři festivalové dny prožila zcela mimo záři refl ektorů a dosah diktafonů (s výjimkou toho mého). „V průběhu natáčení Ztracených jsem zažila skvělé okamžiky, ale byla to tvrdá fyzická práce, všechno to prodírání lesem a tak. Od té doby si mnohem víc vážím herců v akčňácích, to mi věřte,“ vzpomíná Mira na natáčení. „Na druhou stranu pro mě byli Ztraceni dost frustrující, protože jsem nedostala šanci svou postavu rozvinout.“

 

Lékařka Juliet a její partner Sawyer se na ostrově přehoupli v čase do 70. let, za lidmi z Dharma InitiativeLékařka Juliet a její partner Sawyer se na ostrově přehoupli v čase do 70. let, za lidmi z Dharma Initiative|Isifa.com

 

Možná i proto se Furlanová rozhodla k velmi neobvyklému kroku, který obyčejně scenáristy značně rozdráždí – sekla se svou rolí. Ofi ciální důvod odchodu Furlanové ze seriálu zní, že se jí nechtělo létat na Havaj, Mira sama ovšem přičítá svůj odchod nespokojenosti s úlohou: „Tyhle seriály jsou tak šílená mašinérie, že to scenáristé prostě nezvládli ukočírovat. Role Danielle mohla být krásná zkušenost, ale spíš byla nakonec bolestná – cítila jsem, o kolik víc jsem z ní mohla a měla dostat.“ Milosrdnou smrt dopřáli autoři scénáře Rousseauové v půlce čtvrté série – krátce poté, co se po šestnácti letech setká se svou unesenou dcerou Alex, je zastřelena. Přesto se z ní, stejně jako z ostatních dosud relativně neznámých herců, stala v očích Američanů hvězda.

 

BYL TO JEN PSÍ SEN?

Seriál Ztraceni v něčem připomíná dva jiné hity americké televizní stanice ABC, dva poklady hloubi 90. let – Lynchovo fenomenální Městečko Twin Peaks a velmi rozporuplně přijímanou minisérii Divoké palmy, která momentálně běží v pondělních večerech na ČT2. Všechny tři si pohrávají s mystikou, není v nich vždy jednoznačné, kdo je klaďas a kdo záporák – a všechny tak trochu divně končí. Tvůrci Ztracených sice tvrdí, že od samého začátku měli jasno o tom, jak celý seriál dopadne – ale jak je pak možné, že třeba zdánlivě klíčová role černošského kluka Walta a jeho labradora Vincenta vyzněla úplně do ztracena? A to je jen jedna z desítek, ne-li stovek nedořešených otázek, jež budí závisláky na seriálu ze sna a nutí je vytvářet pološílená videa plná otazníků. Právě tajnůstkářství, nekonzistentnost a neschopnost navazovat na nedořešené a nedořečené byly největším trnem v oku kritikům Ztracených.

 

Dvanáctá epizoda první série. Trosečníci se stále ještě nevybalili z pláže – aspoň ne všichni.Dvanáctá epizoda první série. Trosečníci se stále ještě nevybalili z pláže – aspoň ne všichni.|Profimedia.cz

 

V tomto ohledu byl určitě nejvíc zpackaný poslední díl – neznám člověka, kterého by nenaštval. Pregnantně vyjádřil své rozčarování z mlhavosti a logické nesmyslnosti závěrečné epizody komik Jimmy Kimmel ve své talk show na ABC: „Lidi se mě ptají, co myslím, že se stalo během závěrečného dílu. A pravda je, že nemám ani tušení. Což mi ovšem nebrání v tom, abych ostatní peskoval, že jejich teorie jsou zcela chybné.“ A posléze přijde s myšlenkou, že se celý náročný děj s četnými odbočkami odehrával jen v hlavě již zmíněného labradora Vincenta. Totéž ovšem napsal křídou na tabuli i Bart Simpson v epizodě kresleného seriálu, jež onu neděli 23. května běžela na FOX TV proti finálnímu dílu Ztracených. „Konec Lost: Byl to jen psí sen. Dívejte se na nás!“ Ne že by mě to nenapadlo …

 

Pro ty, které scenáristická bezradnost v cílové rovince neodradila a stále se řadí k vyznavačům kultu Ztracených: 24. srpna v USA vyjde sběratelská edice všech šesti sezón. Prý bude velkolepě vypravená. Takže jediné, co by mohlo dobrou pověst seriálu skutečně ohrozit, je, že by podle něj vznikl celovečerák.

 

MILOVNÍCI ZTRACENÝCH, zbystřete! Odpověď na všechny otázky, které jste si při sledování seriálu kladli, najdete ve videu na WWW.REFLEX.CZ/LOST.