Berlusconi

Berlusconi Zdroj: Archív

Silvio Casanova

Jeden z nejbohatších politiků světa a současně italský předseda vlády SILVIO BERLUSCONI (74) je neustále obviňován ze sexuálních skandálů. On sám se svou fascinací krásnými ženami netají. Jeho druhá manželka, Veronica Lariová, se s ním proto i rozvedla. Na rozdíl od jiných politiků ale Berlusconi politicky zatím přežil i všechny tyto kauzy.

„SLEDUJI ODPORNOU SHOW, vedenou v opovrženíhodném, pohoršlivém a nechutném duchu,“ obořil se minulý týden v živém telefonátu do studia italský premiér Silvio Berlusconi na Gada Lernera, moderátora soukromé televize La7, která jako jedna z mála v Itálii předsedovi vlády nepatří, a nemá nad ní tudíž kontrolu.

 

Byla to scénka jako vystřižená z nějaké starší italské tragikomedie. Když totiž moderátor Berlusconiho požádal, aby zklidnil hlas, tak ten ho nazval hulvátem. „Realita, která je tady prezentována, je opakem pravdy a cítím se uražen. Vím, co říkám, vy ne,“ pokračoval v útočném tónu šéf vlády. Ve svém dvouminutovém výstupu pak ještě vyzval svého politického spojence, jenž také seděl ve studiu, aby opustil „ten neuvěřitelný televizní bordel“.

 

Kdyby se něco podobného odehrálo v Česku, tak žádný politik by podobný „výstup“ nemohl přežít. Jenže, jak říká významný českoitalský novinář Josef Kašpar, „v Itálii nic není nikdy úplně tak, jak se na první pohled zdá“.

 

Kromě Silvia Berlusconiho. Ten se nám nezdá. Ten je se všemi svými hříchy i klady až neskutečně reálný. Proč ale premiér důležité evropské země reagoval tak emotivně a v přímém přenosu?

 

ŽENY, DÍVKY, PROSTITUTKY

Podle některých Berlusconi ztrácí nervy v souvislosti s tím, jak se znovu a znovu řeší jeho další milostné a sexuální avantýry. Přitom, a to je také italské unikum, naštvané telefonáty premiéra do televizních vysílání také vůbec nejsou ničím neobvyklým.

 

Berlusconi tentokrát reagoval na show moderátora Lernera, který hovořil s hosty o policejním vyšetřování předsedy vlády kvůli podezření, že šéf kabinetu si platil prostitutky, které měl zvát na své opulentní sexuální večírky. Aféra vypukla už loni, když vyšlo najevo, že premiér intervenoval na policii kvůli nezletilé marocké tanečnici Karimě El Mahrougové přezdívané Ruby.

 

Milánská prokuratura podezírá Silvia Berlusconiho, že měl poměr s Karimou, která byla ale v té době nezletilá ,a to je i v této zemi trestné. Rubygate, jak případ nazvali novináři, je ale pro šéfa italské vlády zcela typický. Pořád se opakuje totéž.

 

PENÍZE ZA NIC?

Maročanka sice přiznala, že dostala od Berlusconiho několik tisíc eur, ale že s ním nic neměla. Berlusconi říká, že jí peníze dal, ale jen proto „že rád pomáhá lidem v nouzi“. Jenže vyšetřovatelé oponují, že úřadům nařídil, aby dívku propustily, když byla obviněna z krádeže. Tím měl zneužít své funkce. Lidé od premiéra naopak nějakou dobu tvrdili, že to bylo nutné z diplomatických důvodů, neboť se mělo jednat o příbuznou egyptského prezidenta Husního Mubáraka. Jak se ukázalo, nebyla to pravda. Celý příběh možná půjde do ztracena jako v předchozích podobných případech. Je ovšem symptomatický. V případě Berlusconiho milenek, kterých byla v posledních letech celá řada, je to vždy tvrzení proti tvrzení. Jen příběh se opakuje jako na kolovrátku.

 

Probíhá to zhruba takto: Objeví se informace, že některá mladá dívka či žena (zajímavé je, že věk partnerek je často něco pod dvacet let) byla na večírku či v některé z vil premiéra. Když není možné tuto informaci popřít (existují například fotografi e), tak dotyčná prohlásí, že Berlusconi jí pomohl v nouzi. Většinou se prý jedná o několik tisíc eur. Zvláštností je, že italský Don Juan pomáhá zásadně jen krásným ženám. Zjevně nepomohl nějaké ošklivce.

 

Pak se začne řešit, zda měl premiér s dotyčnou sexuální styk. Její odpověď: Ne, jen jsme si povídali. Jeho odpověď: Neměli, jen jsme si povídali. Pak následuje historka (použita již byla několikrát) o nutnosti rychlé fi nanční výpomoci. A tak dál a tak dál.

 

Těžko lze pochybovat o tom, že by Berlusconi sex s těmito ženami neměl. Navíc jim za jejich služby platí. Problém je ale v tom, že někdy se tak dělo ještě v době kdy byl ženatý, a že některá děvčata nebyla plnoletá.

 

Přesto někteří Italové Berlusconiho vytrvale podporují a svět tomuto jejich postoji vůbec nerozumí. Proč tomu tak je?

 

CO NA NĚM VIDÍ?

Novinář a překladatel Josef Kašpar je jedním z největších českých odborníků na italskou politiku. Žije na Apeninském poloostrově již přes 40 let a nedávno vydal výbornou (i když útlou) knížku s názvem Itálie známá i neznámá. I on si v knize kladl otázky, jaký vlastně premiér Berlusconi je.

 

Kašpar například píše: „Podobné otázky mi občas připomínají různé literární rozbory děl Franze Kafk y: každý v jeho dílech, a stejné je to i v případě Berlusconiho, vidí to, co chce a co se mu líbí. Hlavní důvod asi lze vyjádřit takto: ‚Podobá se nám, je jedním z nás,‘ jak napsal milánský spisovatel a novinář Beppe Severgnini. Má rád své děti, hovoří o mamince, je odborník na fotbal, umí vydělávat peníze, miluje nová obydlí, nemá rád pravidla, vypráví vtipy, občas mu ujedou neslušná slova, zbožňuje ženy, slavnosti a příjemnou společnost. Je to muž s dlouhou pamětí, který občas z taktických důvodů dělá, že zapomněl. Stinnou stránkou je, že Berlusconi úmyslně hraje na tradiční slabosti Italů a že často učinil ze svého života centrální téma celé italské politiky.“

 

SVĚT SE POŘÁD DIVÍ

Kdyby jenom italské. Vztahy italského předsedy vlády se ženami a nejrůznější výstřelky rozebírá celý svět. A ten se neustále diví, jak muž s podobnou pověstí a podobnými „zájmy“ může nadále vykonávat svoji prestižní funkci.

 

Josef Kašpar ale ve své knize cituje také názor Sergio Romana z deníku Corriere della Sera, který 3. listopadu loňského roku o Berlusconim napsal: „A jak se zdá, neuvědomuje si, že toto veřejné vystavování svých soukromých slabostí svět sleduje pobaveně, že opět oživuje všechny otřepané předsuky vůči povaze Italů a tak zastiňuje všechno pozitivní, co se jeho vládě podařilo realizovat v obtížných současných dobách.“

 

Berlusconi přitom nepovažuje svoje vztahy se ženami za slabost, ale za důkaz své síly. To, co někomu přijde skandální a v podstatě nenormální, se mu jeví jako běžná součást života. A podle všeho si moc ze svých kritiků nedělá. I když někdy reaguje na výhrady kolem jeho skandálů mimořádně ostře.

 

Svým přístupem k životu, určitými postoji a řešeními, se dá Silvio Berlusconi srovnat s jedním českým politikem – Mirkem Topolánkem. Není navíc žádným tajemstvím, že ti dva si skutečně rozumějí. „Když jsem pobýval na dovolené v jeho vile na Sardíníi (český expremiér tam byl v roce 2008 a jako dozvuk se pak objevily skandální fotografi e nahého Topolánka, které tam pořídil Antonello Zappada – pozn. autora), tak jsme se sešli a povídali si čtyři hodiny. O všem možném. Velmi jsme si rozuměli,“ řekl mi ještě v době svého premiérování Topolánek. K tomu ještě dodal: „A Berlusconi je strašlivě ješitný člověk.“

 

Otázkou je, zda stařecky ješitný, nebo vychytralý. Zappada totiž sledoval Berlusconiho vilu dva roky a pořídil zde mnoho snímků, na kterých jsou vidět v parku u Villy Certosa mladé ženy v plavkách v lascívních pózách. Některé neměly podprsenky. Italský novodobý Casanova Berlusconi tvrdil, že tam byly jen „na návštěvě“. Problém byl ovšem v tom, že premiér tam „návštěvy“ vozil vládním letadlem na státní útraty.

 

Berlusconi pak nechal zablokovat vydání těchto kompromitujících fotografi í kvůli „ochraně soukromí“. Soud tak sice rozhodl, jenže snímky se pak objevily ve španělském listu El País a následně po celém světě.

 

KOLOTOČ VÝMLUV

Na některých fotografi ích byla například i neplnoletá neapolská studentka Noemi Letiziová. A začal obvyklý kolotoč – všichni účastníci skandálu tvrdí, že na místě byli, ale že se nic nestalo.

 

„Nikdy se jsem neměl sex s Noemi, přísahám na životy svých dětí,“ prohlásil rozzlobený Berlusconi. A dodal: „Kdyby to byla pravda, okamžitě bych rezignoval.“ Celou aféru označil za útok levicových novinářů (to dělá také vždy – pozn. autora). „Byl jsem jen na večírku, kde se slavily narozeniny mladé dívky. Moje manželka udělala chybu, že uvěřila pomluvám.“

 

Někdy tady ale přestalo Berlusconimu věřit mnoho Italů. Skandál totiž tvrdě zasáhl jeho rodinu a na to jsou obyvatelé této země poměrně citliví.

 

Premiéra totiž opustila jeho manželka, herečka Veronica Lariová, s kterou měl tři děti a vzali se v prosinci 1990. „Nemohu zůstávat s mužem, který obcuje s nezletilými dívkami,“ oznámila Lariová už měsíc před zveřejněním kompromitujících snímků z vily.

 

Přestože se Berlusconi od té doby nadále tváří sebejistě, rozchod s Veronikou ho nesmírně tvrdě zasáhl. Někteří jeho známí tvrdí, že až tak, že se přestal v některých věcech kontrolovat.

 

CO BUDE DÁL?

Silvio Berlusconi ale nehraje vabank, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vždyť jinak by se neudržel tak dlouho na vysluní. Je jedním z mála italských politiků, který razí alespoň částečné a pomalé reformy a snaží se zemi udržet v určitém ekonomicky přijatelném stavu. Jde to sice ztuha, ale nikdo schopnější se na Apeninském poloostrově neukazuje.

 

Berlusconi má navíc ve vládě i několik žen, které odvádějí velmi dobrou práci. Ani to nebylo kdysi v Itálii obvyklé. Jenže opět – ve vládě sedí i Maria Carfagnaová, která je považována za jednu z vůbec nejhezčích političek světa. Ostatně vystupovala kdysi v různých pořadech „nahoře bez“ a prý jí to moc slušelo. No a Maria je označována za jednu z milenek svého premiéra. Berlusconi se začal do svých milostných afér stále více zaplétat a to otravuje jeho politické partnery. A to je ve skutečnosti jeho největší problém. Přestože by asi vyhrál i další volby, ubývá mu koaličního potenciálu právě kvůli pokračujícím skandálům.

 

Jenže Silvio Berlusconi má v případě žen zřejmě absolutně nevyčerpatelný apetyt a dál pokračuje zejména ve svých schůzkách zejména s mladými děvčaty. Nevadí mu, že je také premiérem. Jeho láska k ženám a choutky mít je po svém boku jsou silnější než cokoli jiného. Přitom ale zůstává nadále schopným a průbojným politikem. I když je současně Casanovou.